Taxa pentru turiștii de pe litoralul românesc 2023. În ce stațiuni se aplică

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Taxa pentru turiștii de pe litoralul românesc 2023. În ce stațiuni se aplică / Captură Youtube
Taxa pentru turiștii de pe litoralul românesc 2023. În ce stațiuni se aplică / Captură Youtube

Taxa pentru turiștii de pe litoral a fost introdusă la sfârșitul lunii martie într-o hotărâre a Consiliului Local Mangalia și se aplică pentru toate stațiunile din sudul litoralului, începând din sezonul 2023.

În Eforie Nord, taxa pentru turiști există deja, încă din 2022, iar în Constanța și Mamaia nu este percepută separat de la persoanele care se cazează, deși a existat o intenție în acest sens, dar nu a fost aprobată încă o hotărâre de consiliu.

Taxa pentru turiștii de pe litoralul românesc a existat și înainte, dar nu se aplica în mod unitar. Acum toate unitățile de cazare și persoanele care oferă camere spre închiriere au obligația de a colecta această taxă de la turiști și să o verse în bugetul Consiliului Local Mangalia, conform hotărârii privind taxa pe stațiune adoptate de Consiliul Local al Primăriei Mangalia pe 28 martie 2023, potrivit ProTV.

Noutatea absolută este că începând din sezonul estival 2023, taxa pe stațiune va fi percepută nu numai de către unitățile de cazare, ci și de persoanele fizice care oferă camere spre închiriere turiștilor, se precizează în hotărârea CL Mangalia.

„Astfel, începând din acest an, taxa de stațiune va fi percepută de la turiști și de către persoanele fizice care dețin camere de închiriat, în scop turistic. Conform noilor modificări aduse Hotărârii existente a CL Mangalia, care stabilește taxa de promovare turistică și implicit taxa de stațiune, persoanele fizice care nu dețin certificate de clasificare și realizează venituri din închirierea în scop turistic a spațiilor deținute în propria locuință, au obligația de a percepe taxa de stațiune în cuantum de 5 lei/zi/persoană adultă”, se precizează într-un comunicat al Primăriei Mangalia.

Obligațiile persoanelor fizice care închiriază camere pe litoral

Persoanele fizice care închiriază camere au de acum și obligația de a plăti către bugetul local al Primăriei Mangalia și „taxa de dezvoltare și promovare turistică”, au stabilit consilierii locali în aceeași hotărâre

„Respectivele persoane fizice vor depune declarația-decont, însoțită de Declarația 212, la Compartimentul Autorizare și Control Agenți Economici din cadrul Primăriei Mangalia. Din 2023, taxa de dezvoltare și promovare turistică va fi de 15 lei/cameră/an, cumulată cu rata inflației pentru persoanele fizice care dețin certificat de clasificare eliberat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, iar pentru complexurile hoteliere valoarea va fi de 25 lei/cameră/an, cumulată cu rata inflației”, transmite Primăria Mangalia.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel