Țara din Balcani în care fug rușii liberi. ”Cu ultimii bani am cumpărat un bilet dus pentru copii”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: flickr, Aleksandr Zykov
Foto: flickr, Aleksandr Zykov

Muntenegrul a devenit un refugiu pentru mii de ruși care fug de sancțiuni, serviciul militar sau opresiunea politică

La scurt timp după ce Rusia a lansat invazia împotriva Ucrainei, fosta activistă de opoziție Elena Zaslavska a primit vizita poliției din Moscova, pentru a fi chestionată privind călătoriile sale din ultima vreme.

Vizita poliției a fost un avertisment clar, așa că, în câteva zile, Elena și soțul ei s-au îndreptat spre Muntenegru, o mică țară balcanică care a devenit un refugiu pentru mii de ruși care fug de sancțiuni sau de opresiunea politică, arată Reuters.

„Nu am putut rămâne în Rusia sub actualul guvern, deoarece tot ceea ce se întâmplă acolo era incompatibil cu opiniile noastre”, a spus Zaslavska, care s-a stabilit în Lastva Grbaljska, un sat de lângă Marea Adriatică.

Un alt rus care a făcut din Muntenegru noua sa casă este Marat Gelman, un critic deschis al lui Putin. Povestea lui este similară: în decembrie anul trecut, Kremlinul l-a trecut pe o listă de „agenți străini” și de atunci nu s-a mai întors acasă.

Muntenegru, cu o populație de doar 620.000 de oameni, obișnuia să aibă legături strânse cu Rusia, dar acestea s-au deteriorat din cauza deciziei Muntenegrului de a adera la NATO, în ciuda avertismentelor lui Putin că aderarea sa la Alianță va atrage „răzbunarea” Moscovei.

Țara rămâne o destinație populară pentru ruși, care pot intra în Muntenegru fără viză și pot rămâne acolo timp de 30 de zile înainte de a avea nevoie de permis de ședere.

 

Refugiu pentru toată lumea

Potrivit cifrelor guvernamentale, rușii dețin aproximativ 19.000 de proprietăți în Muntenegru, unde investițiile rusești au reprezentat mai mult de un sfert din PIB-ul său în 2019.

Marat Gelman spune că printre rușii care căutau refugiu în Muntenegru se numără oameni de afaceri înstăriți, care vin împreună cu familiile lor, dar și tineri soldați ruși care au fugit pentru a nu fi dislocați pe frontul din Ucraina.

„Părinții își folosesc ultimii bani pentru a cumpăra copiilor bilete în Muntenegru și pentru a închiria cazare aici, astfel încât să nu ajungă în acel război”, a spus Gelman.

Dar nu numai rușii se mută în Muntenegru, ci și companiile.

Artec3D, un producător de scanere 3D din Luxemburg, și-a mutat recent filiala de la Moscova într-o clădire cu vedere la mare din stațiunea Utjeha.

Proprietarul Artiom Yukhin a declarat că 50 de angajați și familiile lor au acceptat oferta de a se muta de la Moscova în Muntenegru. 

Serbia, o altă destinație pentru ruși

O altă destinație pentru rușii care fug de regimul Putin este Serbia. Mii de ruși au venit  în țara vecină după ce a început invazia. Potrivit Agenției de Stat pentru Registrele Afacerilor, doar în perioada 24 februarie – 5 mai, Serbia a înregistrat aproximativ 480 de antreprenori individuali și peste 190 de companii din Rusia.

„Vin birouri întregi (grupuri de 200 și 300 de persoane)”, a spus Mihail Lukyanchenko, 45 de ani, inginer software și programator din Rostov-pe-Don, Rusia, care și-a dat seama că este timpul să părăsească Rusia pe 24 februarie, când a început razboiul.

„Vreau să merg acasă, vreau să trăiesc acasă, dar pe măsură ce lucrurile se agravează, nu pot locui acolo acum”, a conchis el.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel