Ţara care a renunţat să mai treacă la ora de iarnă

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Ora de iarnă 2023. Freepik
Ora de iarnă 2023. Freepik

O ţară a renunţat să mai treacă la ora de iarnă.

Groenlanda nu va mai trece duminică la ora de iarnă pentru prima dată, alegând însă să-şi schimbe fusul orar, transmite sâmbătă DPA.

Guvernul groenlandez a luat decizia în noiembrie 2022 să renunţe la a trece la ora de vară sau la cea de iarnă pe insulă, conform agenţiei daneze de presă Ritzau. Insula face parte în mod oficial din Danemarca dar în cea mai mare măsură se autoguvernează.

Conform deciziei autorităţilor groenlandeze, insula va rămâne permanent pe fusul orar UTC/GMT-2.

Duminică o mare parte a ţărilor europene, inclusiv Danemarca, vor da ceasurile înapoi cu o oră, pentru a trece de la ora de vară la cea de iarnă. Groenlandezii nu vor mai face acest lucru şi vor trece de la 3 ore la 4 ore în spatele Danemarcei.

Micuţul oraş Ittoqqortoormiit din estul Groenlandei este singura parte a insulei care va da ceasurile înapoi duminică. Acest orăşel va trece la pe noul fus orar al insulei în martie 2024.

***

Schimbarea nu este simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2.


Odată cu încetarea folosirii orei de vară, 70 de ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi. Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia vor reveni la ora GMT, în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1. Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania îşi vor fixa ceasurile la ora GMT+2.
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale.


Benjamin Franklin a sugerat în 1784 această metodă, dar ea a fost aplicată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată şi în SUA, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 - 30 septembrie 1945.


În România, orarul de vară a fost introdus pentru prima dată, fără prea mare succes, în 1931, când a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 171 din iulie 1931 Legea pentru stabilirea orei oficiale în România. Începând cu anul 1979, ora de vară a fost instituită permanent în ţara noastră şi, până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.
Începând cu anul anul 1998, potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel