Suzanne Collins revine cu un nou roman "Jocurile Foamei", inspirat de un filozof scoțian din secolul 18 și provocările moderne ale dezinformării

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Suzanne Collins se întoarce în tărâmul devastat și post-apocaliptic al Panemului cu un nou roman „The Hunger Games”, inspirată de un filozof scoțian din secolul 18 și flagelul modern al dezinformării.

Editura Scholastic a anunțat joi că „Sunrise on the Reaping”, cel de-al cincilea volum din seria distopică de succes a lui Collins, va fi publicat pe 18 martie 2025. Noua carte începe cu recoltarea pentru Jocurile Foamei cu numărul cincizeci, la 24 de ani înainte de romanul original „The Hunger Games”, lansat în 2008, și la 40 de ani după cea mai recentă carte a lui Collins, „The Ballad of Songbirds and Snakes”, scrie NBC News.

Lionsgate, care a lansat adaptările cinematografice ale tuturor celor patru cărți anterioare „The Hunger Games”, a anunțat ulterior joi că „Sunrise on the Reaping” va avea premiera în cinematografe pe 20 noiembrie 2026. Francis Lawrence, care a lucrat la toate filmele, cu excepția primului, va reveni ca regizor.

Primele patru cărți „The Hunger Games” au vândut peste 100 de milioane de exemplare și au fost traduse în zeci de limbi. Collins părea că a încheiat seria după publicarea „Mockingjay” în 2010, scriind în 2015 că este „timpul să treacă la alte tărâmuri”. Dar, patru ani mai târziu, i-a uimit pe cititori și lumea editorială când a dezvăluit că lucrează la ceea ce a devenit „The Ballad of Songbirds and Snakes”, lansat în 2020 și situat cu 64 de ani înainte de prima carte.

Collins s-a inspirat din mitologia greacă și jocurile gladiatorilor romani pentru cărțile sale anterioare „The Hunger Games”. Dar, pentru romanul viitor, ea îl citează pe filozoful scoțian din Iluminism, David Hume.

„Cu ‘Sunrise on the Reaping,’ am fost inspirată de ideea lui David Hume despre supunerea implicită și, în cuvintele sale, ‘ușurința cu care mulți sunt guvernați de puțini,’” a spus Collins într-o declarație. „Povestea s-a pretat, de asemenea, la o explorare mai profundă a utilizării propagandei și a puterii celor care controlează narațiunea. Întrebarea ‘Real sau nu real?’ pare tot mai presantă pentru mine în fiecare zi.”

Filmele „Hunger Games” sunt o franciză de miliarde de dolari pentru Lionsgate. Jennifer Lawrence a interpretat-o pe eroina Katniss Everdeen în versiunile cinematografice ale „The Hunger Games”, „Catching Fire” și „Mockingjay”, ultimul fiind lansat în două părți. Alți actori cunoscuți care au apărut în filme includ Philip Seymour Hoffman, Josh Hutcherson, Stanley Tucci și Donald Sutherland.

„Suzanne Collins este un maestru povestitor și steaua noastră creativă nordică,” a declarat Adam Fogelson, președintele Lionsgate, într-o declarație. „Nu am putea fi mai norocoși decât să fim ghidați și să avem încrederea unui colaborator al cărui talent și imaginație sunt atât de constant strălucitoare.”

Versiunea cinematografică a „Songbirds and Snakes”, cu Tom Blyth și Rachel Zegler, a fost lansată anul trecut. În această toamnă, o producție de scenă „Hunger Games” este programată să debuteze la Londra.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel