Sute de milioane de dispozitive, în pericol din cauza unei vulnerabilități software. Amazon și IBM, printre ținte

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 14 dec 2021, 16:35 | Categorie: Social
Foto: Soumil Kumar - Pexels
Foto: Soumil Kumar - Pexels

Un înalt oficial din cadrul administrației Biden a avertizat directorii din marile industrii americane că trebuie să ia măsuri pentru a remedia "unul dintre cele mai grave" defecte pe care le-a văzut în cariera sa.

Sute de milioane de dispozitive din întreaga lume ar putea fi expuse unei vulnerabilități software recent dezvăluite, scrie CNN.

Oficialii americani au organizat o convorbire cu directorii din industrie, avertizând că hackerii exploatează în mod activ vulnerabilitatea.

"Această vulnerabilitate este una dintre cele mai grave pe care le-am văzut în întreaga mea carieră, dacă nu chiar cea mai gravă", a declarat Jen Easterly, director al Agenției americane pentru securitatea cibernetică și a infrastructurii (CISA). La întâlnirea telefonică au participat mari firme financiare și directori din domeniul sănătății.

"Ne așteptăm ca vulnerabilitatea să fie exploatată pe scară largă de actori sofisticați și avem timp limitat pentru a lua măsurile necesare pentru a reduce probabilitatea unor incidente dăunătoare", a spus Easterly.

Amazon și IBM au luat măsuri

Este cel mai dur avertisment de până acum din partea oficialilor americani cu privire la acest defect de software, după ce la sfârșitul săptămânii trecute s-a aflat că hackerii îl folosesc pentru a încerca să pătrundă în rețelele informatice ale organizațiilor.

Este, de asemenea, un test al noilor canale pe care oficialii federali le-au stabilit pentru a lucra cu directorii din industrie după hacking-urile pe scară largă care exploatau software-ul SolarWinds și Microsoft, dezvăluite în ultimul an.

Experții au declarat pentru CNN că ar putea dura săptămâni pentru a remedia vulnerabilitățile și că presupuși hackeri chinezi încearcă deja să le exploateze.

Vulnerabilitatea se află în software-ul bazat pe Java, cunoscut sub numele de "Log4j", pe care marile organizații, inclusiv unele dintre cele mai mari firme de tehnologie din lume, îl folosesc pentru a înregistra informațiile din aplicațiile lor. Giganții din domeniul tehnologiei, precum Amazon Web Services și IBM, au luat măsuri pentru a remedia bug-ul în produsele lor.

Vulnerabilitatea oferă unui hacker o modalitate relativ ușoară de a accesa serverul unei organizații. De acolo, un atacator ar putea concepe alte modalități de a accesa sistemele din rețeaua unei organizații.

Fundația Apache Software Foundation, care gestionează software-ul Log4j, a publicat o soluție de securitate pe care organizațiile o pot aplica.

Atacatorii au avut însă un avans de peste o săptămână în exploatarea defecțiunii software înainte ca aceasta să fie făcută publică, potrivit firmei de securitate cibernetică Cloudflare.

Hackerii legați de guvernul chinez au început deja să folosească vulnerabilitatea, potrivit lui Charles Carmakal, vicepreședinte senior și director de tehnologie al firmei de securitate cibernetică Mandiant. Mandiant a refuzat să detalieze ce organizații au fost vizate de hackeri.

Omniprezența software-ului i-a forțat pe profesioniștii în securitate cibernetică din întreaga țară să își petreacă weekendul verificând dacă sistemele lor sunt vulnerabile.

"Pentru cea mai mare parte a lumii tehnologiei informației, nu a existat un weekend", a declarat pentru CNN Rick Holland, director de securitate informatică la firma de securitate cibernetică Digital Shadows.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite