Sute de mii de pisici din Cipru au murit. Au început să fie tratate cu vaccin anti-Covid-19

Stella Soare |
Data publicării:
| Categorie: Social
Pisicuță
Pisicuță

Începând cu luna ianuarie, "insula pisicilor" Cipru a pierdut sute de mii de feline din populația sa din cauza unei tulpini fatale de coronavirus numită FIP (Feline Infectious Peritonitis).

Deși tulpina de coronavirus nu este transmisibilă la oameni, aceasta a făcut ravagii în rândul populației de pisici a națiunii.

Acum, pentru a salva iubitele pisici care cutreieră insula, vaccinul nefolosit împotriva coronavirusului destinat uzului uman va fi pus la dispoziția locuitorilor cu blană din Cipru, au anunțat joi autoritățile. 

Vaccinuri umane pentru feline

Potrivit unui raport AFP, guvernul a dat undă verde acestei utilizări a vaccinurilor după ce a primit o recomandare din partea Ministerului Agriculturii din această țară.

"Stocurile de preparate care au fost folosite pentru tratarea cazurilor de coronavirus uman și care nu mai sunt folosite pot fi puse la dispoziție", a precizat cabinetul cipriot într-un comunicat.

Acestea vor fi furnizate prin intermediul serviciilor veterinare sub formă de pastile anti-Covid.

Bilanțul morților

Activiștii susțin că aproximativ 300.000 de pisici au fost pierdute din cauza tulpinii coronavirusului începând din ianuarie. 

În partea de sud a insulei, Dinos Ayiomamitis, șeful Cats PAWS Cipru și vicepreședinte al Cyprus Voice for Animals, estimează că o treime dintre pisici au sucombat în fața virusului.

Cu toate acestea, asociația veterinară a insulei susține că această cifră este exagerată și a estimat numărul la mai puțin de 10.000.

Pe măsură ce epidemia de PIF continuă să se răspândească, organizațiile pentru drepturile animalelor și-au exprimat îngrijorarea că Cipru ar putea ajunge în curând să fie cunoscută drept "insula pisicilor moarte". 

Ce este peritonita infecțioasă felină (FIP)?

Conform site-ului web al Universității Cornell, peritonita infecțioasă felină este o boală virală la pisici cauzată de anumite tulpini ale coronavirusului felin.

În timp ce majoritatea tulpinilor feline de coronavirus, cunoscute sub numele de coronavirusul enteric felin (FeCV), se găsesc în tractul gastrointestinal nu provoacă boli semnificative, în unele cazuri poate deveni boala periculoasă cunoscută sub numele de FIPV.

Conform site-ului, la aproximativ 10% dintre pisicile infectate cu FeCV, virusul poate suferi mutații, infectând globulele albe și răspândindu-se în tot corpul pisicii. Acest lucru declanșează o reacție inflamatorie intensă, adesea în abdomen, rinichi sau creier, ceea ce duce la apariția FIP.

Odată ce o pisică dezvoltă FIP clinic, boala este de obicei progresivă și aproape întotdeauna fatală.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel