Superalimentul care protejează inima, ajută la reducerea colesterolului și îmbunătățește memoria

Autorul articolului: Valentina Miu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Fructele de acai sunt bogate în polifenoli, care ar putea avea efecte benefice asupra inimii și sistemului nervos, conform dovezilor științifice.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, în ciuda faptului că acestea sunt adesea afecțiuni care pot fi prevenite prin adoptarea unor obiceiuri bune în domenii precum activitatea fizică sau dieta. În acest sens, deși cel mai important este să găsim un echilibru adecvat, există dovezi care indică faptul că anumite alimente, cum ar fi cele bogate în antioxidanți, pot reduce riscul de a dezvolta afecțiuni grave. Acesta este cazul acaiului.

Protejează sănătatea cardiovasculară

Conform portalului de știri despre sănătate Medical News Today, beneficiile pentru sănătate ale fructelor de acai se explică în mare parte prin conținutul lor ridicat de compuși polifenolici, cum ar fi antocianinele, pigmenți cu proprietăți antioxidante importante, de asemenea prezenți și în alte legume de culoare mov, și fibre. Astfel, de exemplu, o revizuire a literaturii științifice despre acest subiect publicată în media de specialitate Circulation a concluzionat că evidența științifică susține ideea că consumul ridicat de fibre în dietă reduce riscul de  boli cardiovasculare, nivelul colesterolului LDL (colesterol rău) și mortalitatea din toate cauzele.

Similar, Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă din Statele Unite (NCCIH) explică faptul că consumul regulat de fructe de acai ar putea ajuta la reducerea nivelurilor de colesterol și glucoză din sânge la persoanele supraponderale.

Posibile efecte pozitive pentru sistemul nervos

În plus, există anumite dovezi care susțin că dietele bogate în polifenoli pot ajuta la reducerea riscului de a suferi afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson. În mod specific, se crede că antocianina, abundentă în acai, ar putea fi benefică în fața acestor tipuri de afecțiuni datorită acțiunii sale de reducere a stresului oxidativ și inflamației în țesutul nervos.

În cele din urmă, un studiu publicat în revista de specialitate Today's Dietitian în 2014 a arătat că acaiul ar putea ajuta la îmbunătățirea memoriei prin inhibarea neuroinflamației și îmbunătățirea fluxului sanguin către țesuturile creierului, notează 20minutos.es.

Parte a unei diete echilibrate

Toate aceste proprietăți fac din acai o  completare excelentă la dieta noastră obișnuită, având în vedere, de asemenea, că este un aliment foarte nutritiv. Cu toate acestea, nu trebuie să ne așteptăm ca doar consumul anumitor fructe sau alimente să ne protejeze sau să ne îmbunătățească sănătatea. Important este să stabilim avem un stil de viață sănătos, variat și echilibrat.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel