Sunt degerăturile manifestări cauzate de COVID?

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social

Valeriu Gheorghiță afirmă că orice infecție poate da degerături.

Degerăturile nu pot fi considerate manifestări cauzate de COVID, spune Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din Institutul de Sănătate Publică.

Întrebată despre informațiile privind presupusele simptome date de Omicron, potrivit cărora orice pacient care prezintă degerături în lipsa expunerii la frig este considerat suspect de COVID, Adriana Pistol a răspuns că definiția de caz pentru infecția SARS-CoV2, indiferent de variantă, nu s-a schimbat.

„Nimic nou nu a intervenit și nu are absolut nicio legătură cu degerăturile”, spune Pistol.

Degerăturile sunt legate de vasculită

În discuție a intervenit și medicul Valeriu Gheprghiță, explicând că degerăturile sunt cazuri extrem de rare și sunt legate de vasculita și de efectul trombogen pe care COVID-19 îl are.

Citește și: Cât de corectă este ASTROGRAMA celor născuţi prin cezariană? RĂSPUNSUL astrologilor!

„La anumite persoane poate să inflameze vasele de sânge de la nivelul extremităților și sunt practic urmate de o serie de modificări locale care, evident, la prima vedere seamănă cu o degerătură. Se poate învineți un deget sau să apară anumite leziuni cu aspect violaceu care practic nu este altceva decât o zonă de țesut nevascularizată. Sunt foarte rare, dar nu este un aspect tipic pentru COVID-19, se întâmplă și la alte infecții”, a declarat Gheorghiță, citat de mediafax.

Valeriu Gheorghiţă: Termenul de administrare a dozei booster, redus la patru luni, din 17 ianuarie

Peste 20.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Astfel, din cele 20.979 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, 5.771 au primit prima doză, 2.889 pe cea de-a doua, iar 12.319 au primit doza de rapel.

Până acum, 8.012.576 de persoane au fost vaccinate în România cu prima doză, 7.907.910 au schema completă de vaccinare, iar 2.191.414 au și doza de rapel.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11 reacții adverse, iar de la începuttul campaniei au fost raportate 19.798 de astfel de reacții.

CNCAV precizează că 228 de reacții adverse sunt în curs de investigare.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel