Suedia acuză: Scurgerile de gaz din conductele Nord Stream sunt probabil rezultatul acţiunii unui stat

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
Khashayar Farmanbar, ministrul suedez al Energiei
Khashayar Farmanbar, ministrul suedez al Energiei

Ministrul Energiei al Suediei, Khashayar Farmanbar, este de părere că scurgerile de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 sunt foarte probabil rezultatul deliberat al unui stat.

”Este foarte probabil ca (scurgerile de gaz) să fi fost făcute în mod deliberat şi nu accidental şi este extrem de improbabil să fi fost făcute de altcineva decât un stat fără a fi fost detectate anterior, a declarat Farmanbar înaintea unei reuniuni a miniştrilor energiei din Uniunea Europeană, ce are loc vineri la Bruxelles.

Şi acest lucru ar trebui să fie văzut din actuala situaţie a securităţii în care se află Europa, a adăugat reprezentantul executivului suedez.

Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei. Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Miniştrii europeni ai energiei urmează să ia vineri o decizie privind ţintele de scădere a cererii şi facilităţile necesare pentru a reduce temerile consumatorilor legate de explozia preţurilor energiei, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte, ministrul ceh al industriei Jozef Sikela, care participă de asemenea la reuniunea de la Bruxelles, a apreciat că bătălia decisivă va fi în această iarnă.

La rândul său, ministrul energiei austriac Leonore Gewessler a spus că Viena nu a văzut până acum vreo propunere de plafonare a gazului natural importat care să garanteze livrări suficiente către Europa.

Pe de o parte sunt conştientă că unele state membre UE au opinii diferite pe acest subiect, dar pe de altă parte trebuie să fie clar că Austria este dependentă de importurile de gaz natural şi de importurile de gaz rusesc. În toate aceste propuneri, nu am văzut vreo certitudine că partenerii care ne furnizează nouă ar livra suficient gaz către Europa dacă nu suntem pregătiţi să plătim preţul cerut, a explicat Gewessler la sosirea la reuniunea cu omologii săi din UE.

Nord Stream: Peste jumătate din gazul din conducte s-a scurs deja, susţine Danemarca

Nord Stream: Peste jumătate din gazul din conducte s-a scurs deja, susţine Danemarca.

Peste jumătate din gazul aflat în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, avariate de un presupus sabotaj în Marea Baltică, s-a scurs deja în atmosferă, au anunţat miercuri autorităţile daneze, relatează AFP.

'O majoritate netă a gazului a ieşit deja din conducte', a afirmat directorul Autorităţii daneze a energiei, Kristoffer Böttzauw, în cadrul unei conferinţe de presă. 'Ne aşteptăm ca şi restul să fie eliberat până duminică', a adăugat el. Ministrul danez al apărării a estimat miercuri dimineaţă că din cauza scurgerilor puternice, care provoacă zone de fierbere în mare, trebuie aşteptat 'una până la două săptămâni' pentru a începe inspecţiile asupra conductelor avariate. Din cauza războiului din Ucraina, cele două conducte nu erau în serviciu, dar erau totuşi umplute cu gaz din motive tehnice. Potrivit organizaţiilor de protecţiei a mediului, Nord Stream 1 şi 2 conţineau circa 350.000 de tone de gaz natural - metan - generator al unui important efect de seră nefast pentru climat.

Potrivit Greenpeace, asta corespunde unui efect de aproape 30 de milioane de tone de CO2, respectiv peste două treimi din emisiile anuale ale Danemarcei.

După ce toate suspiciunile s-au îndreptat împotriva sa după presupusul sabotaj al gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică, Rusia a contraatacat miercuri, acuzând SUA şi solicitând organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel