Substanţa extrasă din fructe şi legume care neutralizează veninul de viperă

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

O echipă de cercetători din Brazilia a reuşit să creeze o substanţă, obţinută din fructe şi legume, care neutralizează veninul de viperă.

O substanţă care se găseşte în fructe şi legume poate neutraliza veninul unei vipere care trăieşte în zone întinse din America de Sud, au anunţat cercetătorii brazilieni, relatează Reuters.

În Brazilia, Bothrops jararaca, cunoscută sub denumirea de "yarara", este responsabilă pentru majoritatea celor aproximativ 26.000 de cazuri de muşcătură de şarpe înregistrate anual în ţară, conform Reptile Database.

Studiul, realizat de Institutul Butantan din Sao Paulo şi publicat în revista Frontiers in Pharmacology, a constatat că o versiune modificată a compusului solid rutina, succinil rutina solubilă în apă, poate întârzia efectul unei muşcături veninoase.

Rutina, cunoscută şi sub denumirea de rutozidă, este un glicozid flavonoid prezent în plante.

Descoperirea ar putea completa tratamentul standard cu ser antiviperin, oferind o soluţie de urgenţă pentru cei muşcaţi în locuiri izolate unde accesul imediat la servicii medicale este imposibil.

Marcelo Santoro, coordonatorul studiului, a afirmat că serul tratează principalele efecte ale muşcăturii de şarpe.

"În acest sens, rutina ar servi ca adjuvant: nu să înlocuiască serul, ci pentru a întârzia efectele otrăvirii, controlând sângerarea şi inflamaţia", a precizat el.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel