SUA: Putin șantajează lumea cu o criză alimentară

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie

Rusia blochează exporturile ucrainene de cereale pentru a șantaja lumea prin exacerbarea crizei alimentare.

Secretarul de stat Anthony Blinken a făcut noi declarații, referindu-se la acțiunile Federației Ruse.

Șeful Departamentului de Stat al SUA a spus că Rusia „fură de la exportatorii ucraineni” pentru a vinde cereale și a beneficia de sumele încasate.

În acest sens, Blinken a subliniat că Rusia ammplifică serios situația foametei în afara granițelor Ucrainei, în special în Africa, chiar dacă sunt departe de război.

Secretarul de stat al SUA a făcut apel la întreaga lume „să răspundă urgent la această urgență”.

”Președintele Putin a blocat transporturile de alimente și își folosește agresiv mașina de propagandă pentru a se sustrage sau a denatura responsabilitatea, deoarece speră că lumea va ceda în fața lui și va ridica sancțiunile. Cu alte cuvinte, este doar șantaj”, a concluzionat șeful diplomației americane.

Din cauza blocajului rusesc a porturilor maritime ucrainene, 7 milioane de tone de grâu, 14 milioane de tone de boabe de porumb, 3 milioane de tone de ulei de floarea soarelui și 3 milioane de tone de făină de floarea soarelui nu au intrat pe piața mondială, arată Ukrinform.

Acest lucru a condus deja la o creștere record a prețurilor pe piața mondială.

Premierul Denis Shmyhal a acuzat Rusia că a amplificat în mod deliberat criza alimentară globală. Șeful Guvernului a condamnat blocada porturilor ucrainene și a cerut Națiunilor Unite și partenerilor internaționali să ia măsuri comune decisive pentru a răspunde acestor provocări.

Charles Michel: Uniunea Europeană va face tot posibilul pentru a sprijini Ucraina

Uniunea Europeană va face tot posibilul pentru a sprijini Ucraina să reziste invaziei ruse, continuând în același timp să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-și opri agresiunea, a declarat Consiliului European Charles Michel în timpul unui  discurs  la Consiliul de Securitate al ONU.

Oficialul european a mai spus că Rusia atacă un stat - Ucraina, dar în același timp atacă și valorile și principiile ONU: „Demnitatea umană, toleranța, cooperarea multiculturală și dreptul internațional. Toate acestea sunt valorile noastre comune, temelia acestei case." Deci este mai mult decât un război împotriva unui stat. Este un război împotriva a tot ceea ce am construit de la al Doilea Război Mondial."

Președintele Consiliului European a remarcat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a forțat milioane de oameni, în mare parte femei și copii, să-și părăsească casele și să caute refugiu în afara Ucrainei.

"M-am întâlnit pe mulți dintre ei în timpul călătoriei mele în Ucraina și apoi când am fost în Polonia și am vizitat Moldova. Acești oameni sunt deosebit de vulnerabili în fața traficanților. Noi, UE, intenționăm să-i protejăm și să le asigurăm siguranța, fără discriminare", a spus el. a subliniat Michelle.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel