SUA insistă pentru plafonarea prețului petrolului. Țițeiul s-ar putea scumpi cu 40%

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Agenţia Internaţională a Energiei: Piaţa se va confrunta în 2024 cu un deficit de aprovizionare cu petrol
Agenţia Internaţională a Energiei: Piaţa se va confrunta în 2024 cu un deficit de aprovizionare cu petrol

SUA se tem că prețul mondial al petrolulu ar putea crește cu 40%, până la aproximativ 140 de dolari pe baril, dacă nu se adoptă un plafon de preț.

Reuters citează un oficial de rang înalt din Departamentul de Trezorerie al SUA.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, va discuta despre implementarea propunerii de plafonare a prețurilor și dezvoltarea economiei globale cu ministrul de Finanțe japonez, Shunichi Suzuki, în cadrul întâlnirii de marți.

În plus, limitele prețului petrolului (plafoane de preț) ar trebui implementate împreună cu aprobarea unei scutiri de sancțiuni care ar permite importurile de petrol sub prețul stabilit. 

Simulările Trezoreriei a arătat că implementarea sancțiunilor fără limitarea prețului ar putea declanșa creșteri semnificative ale prețului țițeiului, fiind posibile cotații de aproximativ 140 de dolari pe baril, de la aproximativ 100 de dolari pe baril în prezent, a spus oficialul Trezoreriei.

Scopul unui astfel de instrument este de a stabili prețul la un nivel care să acopere doar costurile marginale ale producției de petrol ale Rusiei, astfel încât Federația Rusă să aibă un stimulent să continue să exporte petrol, dar nu atât de mare încât să îi permită să își finanțeze război împotriva Ucrainei.

Oficialii japonezi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la stabilirea limitei de preț prea scăzute, dar nu au exclus un potențial interval de preț între 40 și 60 de dolari pe baril.

Se crede că Yellen își folosește prima călătorie în regiunea Indo-Pacific în calitate de secretar al Trezoreriei pentru a obține sprijin pentru un plafon propus de SUA la prețul petrolului rusesc. Și, de asemenea, pentru a clarifica întrebările despre eficacitatea sa în cazul în care India, China și alți cumpărători de petrol ieftin rusesc nu se alătură măsurilor.

Franța renunță la gazele Rusiei

Guvernul francez se pregătește pentru o întrerupere totală a aprovizionării cu gaze rusești, pe care îl consideră cel mai probabil scenariu în planificarea sa anticipată, a declarat duminică ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire.

Cu aproximativ 17% din aprovizionarea sa provenind din Rusia, Franța este mai puțin dependentă de gazul rusesc decât unii dintre vecinii săi, dar guvernul a pregătit planuri de urgență.

O întrerupere este deosebit de problematică acum, deoarece producția de energie nucleară a Franței ar avea dificultăți să compenseze deficitul, deoarece multe reactoare sunt în prezent oprite pentru întreținere, relatează Reuters.

„Cred că o întrerupere totală a aprovizionării cu gaze rusești este o posibilitate reală... și trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu”, a spus el în marginea unei conferințe de afaceri și economie din sudul Franței.

„Ar fi total iresponsabil să ignorăm acest scenariu”, a spus el. Mai devreme în cadrul conferinței, el a descris o astfel de întrerupere a gazelor rusești drept „cel mai probabil scenariu”.

Le Maire a spus că prima linie de apărare a fost ca gospodăriile și întreprinderile să reducă consumul de energie, apoi construirea unei noi infrastructuri, precum o centrală plutitoare, care va fi capabilă să regazifieze transporturile de gaze naturale lichide de peste mări.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel