SUA a mutat ”avionul apocalipsei” în Europa. Ce înseamnă acest lucru pentru Rusia

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
E-6B Mercury
E-6B Mercury

Statele Unite au mutat în această săptămână avionul apocalipsei în Islanda, relatează cotidianul german Bild.

Avionul E-6B Mercury, care are la bază un Boeing 707, este folosit ca centru de comandă pentru submarinele nucleare ale marinei americane. Prin mutarea acestuia, autoritățile americane doresc să trimită un semnal clar Rusiei că sunt pregătite să intervină dacă este necesar.

După retragerea Rusiei din acordul nuclear dintre cele două țări, transferul E-6B Mercury în Islanda poate fi văzut ca o mișcare de repoziționare împotriva Kremlinului.

Reamintim că, la 21 februarie, Vladimir Putin a anunțat că Rusia își suspendă participarea la tratatul ruso-american de dezarmare nucleară New Start, adâncind astfel ruptura cu Occidentul, pe care îl acuză de escaladarea conflictului din Ucraina. SUA au calificat decizia drept "iresponsabilă", în timp ce Franța și Marea Britanie, alte două puteri nucleare, au cerut Moscovei să "revină asupra deciziei sale necugetate" și, respectiv, să "dea dovadă de responsabilitate".

130 de milioane de euro

Fiecare avion E-6B îi costă pe americani aproximativ 140 de milioane de dolari. Aeronava este echipată cu o serie de antene care pot comunica pe diferite frecvențe. Avionul are o lungime de 46 de metri, o anvergură a aripilor de 45 de metri și o înălțime de 12,93 de metri. Viteza sa maximă este de 981 km/h și poate parcurge 11.760 de kilometri înainte de a trebui să fie realimentat.

Cea mai recentă versiune a avionului a intrat în serviciu în 1998 și poate comunica direct cu submarinele cu rachete balistice din flota americană. Mercury poate, de asemenea, să controleze de la distanță rachete balistice intercontinentale. În cazul unui război nuclear, președintele SUA ar putea folosi aeronava ca centru de comandă zburător.

Cel puțin unul dintre cele 16 avioane americane E-6B se află în aer în permanență, pentru a fi gata de acțiune imediată în cazul unui atac.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel