Studiu revoluționar: Elefanții comunică între ei folosind "nume"

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Petrus Bester/Pexels
Fotografie de la Petrus Bester/Pexels

Cercetătorii care au studiat elefanții de-a lungul timpului au observat un fenomen interesant: uneori, când un elefant emite o chemare către un grup, toți membrii grupului îi răspund.

Alteori, când același elefant emite o strigare similară, răspunde doar un singur individ. Acest comportament intrigant a fost subiectul unui nou studiu realizat pe elefanți sălbatici din savana africană din Kenya, care vine în sprijinul ipotezei că elefanții se adresează unii altora folosind echivalentul unor nume, relatează Reuters.

Cercetătorii au analizat sunetele emise de peste 100 de elefanți din Parcul Național Amboseli și Rezervația Națională Samburu. Cu ajutorul unui model computerizat de învățare automată, au identificat componentele din aceste apeluri care păreau să funcționeze ca "nume", identificând un elefant anume drept destinatarul vizat.

Pentru a testa această ipoteză, au redat înregistrări audio în fața a 17 elefanți, observând răspunsurile acestora la chemările adresate fie direct fiecărui elefant în parte, fie unui alt individ. Rezultatele au arătat că elefanții răspundeau mai puternic chemărilor care păreau să li se adreseze direct, comportându-se mai entuziasmați, apropiindu-se de sursa audio și emițând mai multe sunete decât atunci când auzeau o chemare pentru alt individ.

Concluziile studiului indică faptul că elefanții „se adresează unul altuia cu un fel de nume”, potrivit ecologistului comportamental Mickey Pardo, de la Universitatea Cornell. "Pentru a se adresa unul altuia în acest mod, elefanții trebuie să învețe să asocieze sunete specifice cu anumiți indivizi și să folosească acele sunete pentru a atrage atenția respectivului individ, ceea ce necesită o abilitate complexă de învățare și de înțelegere a relațiilor sociale", a explicat Pardo.

Elefanții, cele mai mari animale terestre, sunt cunoscuți pentru inteligența lor extraordinară, memoria impresionantă, abilitățile de rezolvare a problemelor și comunicarea sofisticată. Studii anterioare au demonstrat că elefanții manifestă un comportament complex - vizual, acustic și tactil - atunci când se salută între ei.

Biologul specialist în conservare George Wittemyer, coautor al studiului, a subliniat că nu au încă informații exhaustive despre motivele pentru care un elefant ar striga pe altul "pe nume". "Mamele emit în mod obișnuit sunete adresate puilor, pentru a-i liniști sau pentru a vedea cum se simt. Ne-am gândit că le vom regăsi în ceremoniile de întâmpinare, dar astfel de sunete sunt mai rar întâlnite", a adăugat Wittemyer.

Folosirea unor etichete vocale specifice anumitor indivizi nu este fără precedent în lumea animalelor. Delfinii și papagalii prezintă, de asemenea, acest comportament, dar în cazul lor, aceste etichete vocale imită pur și simplu sunetele emise de celălalt animal. În schimb, la elefanți, numele par să fie arbitrare, asemenea numelor oamenilor, necesitănd un anumit grad de gândire abstractă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel