STUDIU: Creierul nostru ne înşală deoarece nu reflectă fidel realitatea

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
STUDIU: Creierul nostru ne înşală deoarece nu reflectă fidel realitatea / Photo by Anna Shvets
STUDIU: Creierul nostru ne înşală deoarece nu reflectă fidel realitatea / Photo by Anna Shvets

Creierul nostru ne înşală deoarece nu reflectă fidel realitatea, ci o construieşte pe baza a ceea ce am văzut cu puţin timp înainte, realizând o medie între ceea ce se petrece în faţa ochilor noştri şi ceea ce s-a întâmplat în trecut (între percepţie şi experienţă), conform unui studiu efectuat la Şcoala Internaţională de Studii Avansate din Trieste, Italia, publicat în Journal of Neuroscience, transmite marţi agenţia ANSA.

Fenomenul se datorează discrepanţei dintre resursele limitate ale creierului şi supra-abundenţa stimulilor care ne bombardează simţurile. Această distorsiune a percepţiei, de fapt, reflectă nevoia creierului de a găsi regularitate în lumea exterioară, făcând-o mai previzibilă şi, prin urmare, mai uşor de gestionat.

Pentru a studia acest fenomen, cercetătorii conduşi de Michele Fornaciai au solicitat unui grup de voluntari să observe pe un ecran de computer grupuri de puncte albe şi negre, prezentate într-o secvenţă foarte scurtă.

Oamenii de ştiinţă au observat astfel că percepţia era condiţionată de imaginile care fuseseră deja vizionate. "Un grup de obiecte a fost considerat, de exemplu, mai mare sau mai numeros decât era în realitate", a declarat Fornaciai, "în funcţie de vizionarea anterioară de către participant a unui grup mai mare sau mai numeros de obiecte".

În plus, rezultatele indică faptul că percepţia iluzorie este generată de neuronii vizuali, care combină informaţiile senzoriale prezente cu urme de informaţii din trecut, potrivit studiului.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel