Șeful NATO: Putin a făcut o mare greșeală. Nimeni nu poate prezice când se va termina acest război

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Jens Stoltenberg: Finlanda va deveni marţi cel de al 31-lea membru al NATO
Jens Stoltenberg: Finlanda va deveni marţi cel de al 31-lea membru al NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că războiul s-ar putea prelungi. 

Nimeni nu poate prezice când se va termina, a spus el într-un interviu acordat publicației grecești Capital.gr.

”Ce vedem acum este cea mai gravă criză de securitate din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, vedem un război pe pământ european, un război brutal cu victime civile, crime de război și utilizarea echipamentului militar modern”, arată Stoltenberg.

SG NATO a evidențiat încă o dată că vina pentru începerea războiului aparține exclusiv lui Vladimir Putin.

Este războiul lui Putin și președintele rus a făcut o mare greșeală strategică, plănuia să-și atingă obiectivele într-o săptămână. Ne aflăm acum la mijlocul celei de-a 13-a săptămâni de război, iar trupele ruse au fost alungate din Kiev și din nordul țării. Trupele ucrainene luptă puternic împotriva atacului rusesc asupra Donbasului”, explică șeful Alianței.

Acesta recunoaște că informațiile de la acest moment nu permit evaluări precise cu privire la momentul în care conflictul ar putea înceta.

”Cu toate acestea, vreau să spun că războaiele sunt imprevizibile. Și nimeni nu poate spune cu siguranță când și cum se va termina acest război. Dar ceea ce am văzut este, desigur, curajul și profesionalismul soldaților ucraineni. Am văzut curajul conducerii politice ucrainene cu președintele Zelenski. Și apoi am văzut, desigur, curajul poporului ucrainean. Acest lucru, combinat cu sprijinul militar fără precedent din partea aliaților și partenerilor NATO, le-a permis să reziste invaziei ruse. Și să impresioneze întreaga lume cu ceea ce ucrainenii au reușit să realizeze”, arată șeful NATO.

”Trebuie să fim pregătiți pentru o călătorie lungă. Acest război poate dura mult și trebuie să fim pregătiți, pentru că nimeni nu poate spune cât timp, dar trebuie să fim pregătiți pentru mult timp. Și, prin urmare, fac apel la aliați să ofere sprijin, dar și să fie pregătiți să facă acest lucru pentru o lungă perioadă de timp și să fie aprovizionați. Pentru că acesta este din ce în ce mai mult un război de uzură”, prognozează secretarul general al Alianței.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel