Știi unde să depozitezi ouăle, brânza, carnea, bananele? Dacă aranjați corect alimentele, veți prelungi termenul de valabilitate

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Cu câteva sfaturi și trucuri utile, cantitatea de mâncare aruncată în gospodărie poate fi redusă foarte ușor.

Fiecare românaruncă la gunoi până la 129 de kilograme de mâncare în fiecare an. Sună incredibil de mult.

Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declara anul trecut că românii aruncă anual la gunoi 2.550.000 de tone de hrană.

Aceste deșeuri ar putea umple până la 20.000 de camioane.

În gospodăriile românilor, din cele 129 kg/cap de locuitor risipite anual, 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume şi 1% carne. 

Astfel, nu numai că ne sărăcim propriul buget, ci distrugem și natura. Cantitatea anuală de deșeuri generată în România emite aceeași cantitate de gaze cu efect de seră ca aproximativ 700.000 de mașini.

Trucuri utile

De ce aruncăm? De obicei cumpărăm și gătim prea mult, de multe ori nu mâncăm alimentele la timp și acestea expiră.

O altă cauză este că le depozităm incorect și se strică ma repede.

Există câteva trucuri utile care facilitează reducerea cantității de alimente care ajung la gunoi. 

  • De exemplu, asigurați-vă că vă verificați proviziile alimentare înainte de a merge la cumpărături. Dacă cumperi cu un plan prestabilit, este mai puțin probabil să ai prea multe alimente pe care nu le mai poți consuma.

  • Este recomandabil să aranjați cumpărăturile cel puțin o dată pe săptămână. Intră repede în cămară și verifică ce urmează să expire. Nu uita nici de frigider.

Depozitarea în frigider

La depozitarea alimentelor în frigider, este necesar să se țină cont de aspectul acesteia, ținând cont de temperatura de pe rafturile frigiderului.

Ideea de bază este că temperatura în partea superioară a frigiderului este mai mare decât în jumătatea inferioară a acestuia.

Temperatura ideală a frigiderului este în intervalul de la 3 la 5 ° C. La temperaturi mai ridicate, bacteriile au condiții mai bune pentru reproducere, ceea ce provoacă degradarea mai rapidă și deteriorarea alimentelor. Prin urmare, asigurați-vă că temperatura din frigider este optimă, mai ales dacă este plin cu alimente sau îl deschideți des.

Puteți verifica temperatura din frigider așezând termometrul în partea cea mai rece a frigiderului, lângă peretele din spate, lângă motorul frigiderului. Temperatura nu trebuie să fie mai mare de 5 grade.

Ordinea corectă a alimentelor pe rafturi poate preveni creșterea potențială a agenților patogeni.

  • Carnea nu trebuie să fie niciodată pe raftul de sus, trebuie păstrată întotdeauna pe raftul cel mai de jos al frigiderulu.

  • Ouăle nu trebuie să fie în cutie. Este recomandabil să le păstrați în partea frigiderului, de obicei în ușă, unde nu se păstrează nimic altceva.

  • Brânzeturile trebuie păstrate în partea superioară a frigiderului, unde temperatura este cea mai uniformă în frigider.

Este extrem de important să păstrați carnea crudă, carnea de pasăre și peștele departe de alte alimente pentru a evita contaminarea.

O temperatură ceva mai scăzută este de obicei în sertarele din partea de jos a frigiderului, care sunt destinate fructelor și legumelor.

Campania #EUChooseSafeFood își dorește acest lucruprin care urmărește să educe consumatorii cu privire la subiecte relevante de siguranță alimentar, dar și să explice modul în care Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) contribuie la legislația europeană care protejează consumatorii și întregul lanț alimentar.

De asemenea, este important să nu exagerați cu cantitatea de mâncare pe care o păstrați acasă și să nu vă faceți stocuri. Supraîncărcarea frigiderului reduce debitul de aer, ceea ce este important pentru menținerea unei temperaturi adecvate.

Cumpărături responsabile

Toate fructele și legumele aflate în procesul de coacere trebuie păstrate la temperatura camerei și, oriunde sunt depozitate, fructele și legumele trebuie ținute separat, deoarece gazul de etilenă, eliberat de fructe accelerează coacerea și putrezirea.

Atunci când organizați frigiderul, trebuie acordată o atenție deosebită termenului de valabilitate. Adică, ar trebui făcută o distincție între „utilizare de către” și „utilizare optimă de către” a căror semnificație variază foarte mult, deși mulți nu sunt deloc conștienți de acest lucru.

Eticheta „a se consuma de preferabil înainte de...” se referă la calitatea alimentelor. Alimentele cu această etichetă pot fi consumate în siguranță și după data de expirare, dacă condițiile de păstrare sunt menționate pe ambalaj. Este posibil ca aceste alimente să nu mai aibă același gust sau textură, dar rămân sigure pentru consum.Totuși, înainte de a consuma, este necesar să se verifice dacă există modificări nedorite și semne de nesiguranță, cum ar fi prezența insectelor, râncezirea, mucegaiul.

Majoritatea fructelor si legumelor pot fi congelate fara probleme, insa trebuie sa tineti cont ca exista posibilitatea ca acestea sa isi schimbe textura si gustul dupa decongelare.

Legumele care nu sunt potrivite pentru congelare, ca și fructele, includ cele care conțin o proporție mare de apă, precum salata verde, cicoarea, cartofii și castraveții.

Spre deosebire de fructe și legume, carnea și peștele își păstrează aproape aceeași consistență și culoare după decongelare ca și înainte de congelare. Carnea crudă, peștele și carnea de pasăre își păstrează calitatea mai mult timp decât carnea tratată termic, deoarece lichidul se pierde în timpul gătirii sau prăjirii. În cazul peștelui, este foarte important să se înghețe cât mai proaspăt și curățat de măruntaie.

Cand vine vorba de produse lactate, congelarea este cel mai bine tolerata de unt si il poti congela si in ambalajul in care a fost achizitionat.

Dacă se întâmplă să cumpărați prea multă pâine, puteți îngheța cu ușurință excesul. Aluat dospit crud sau foietaj, înveliți bine în folie de plastic și dezghețați înainte de coacere.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel