Statui, sculpturi, bijuterii ... 351 de antichități jefuite au fost restituite Greciei

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Grecia este paralizată de o grevă de 24 de ore împotriva modificării legislaţiei în domeniul muncii
Grecia este paralizată de o grevă de 24 de ore împotriva modificării legislaţiei în domeniul muncii

După o bătălie juridică care a durat 17 ani, antichitățile aflate în posesia comerciantului de artă britanic Robin Symes Limited, aflat în lichidare, se vor întoarce acasă.

După o lungă bătălie juridică, 351 de antichități jefuite, datând din neolitic până în perioada bizantină, vor fi returnate Greciei, a anunțat Ministerul elen al Culturii. Vor fi, de asemenea, repatriate numeroase fragmente ceramice.

Antichitățile, împărțite în 25 de grupuri, se aflau în posesia firmei britanice Robin Symes Limited, specializată în comercializarea operelor de artă, dar care acum a intrat în procedură de faliment, se arată într-un comunicat.

Ministrul Culturii, Lina Mendoni, a declarat că bătălia juridică pentru recuperarea antichităților jefuite în Grecia a durat 17 ani, începând din 2006, când autoritățile elene au început să investigheze Robin Symes Ltd. în țară și în străinătate. Printre piesele notabile din colecția de antichități se numără o statuetă din epoca neolitică sculptată în piatră albă datând din anul 4000 î.Hr,. o figurină cicladică ce datează între 3200 și 2700 î.Hr., ba chiar o statuie de bronz ce-l înfățișează pe Alexandru cel Mare tânăr, lucrare care datează din a doua jumătate a secolului al II-lea.

Grecia se străduiește să își recupereze obiectele de artă și antichitățile furate și care acum se află prin muzee și colecții private din întreaga lume. Trei fragmente din Parthenon care au fost păstrate de Vatican timp de peste două secole au fost returnate Greciei în martie, un gest de prietenie, potrivit Papei Francisc. Fragmente ale monumentului se găsesc în mai multe muzee importante din întreaga lume.

Grecia speră, de asemenea, să obțină returnarea frizelor Parthenonului de la British Museum din Londra și se pare că negocierile sunt în curs de desfășurare între muzeu și guvernul elen. Londra susține că sculpturile au fost "achiziționate legal" în 1802 de către diplomatul britanic Lord Elgin, care le-a vândut Muzeului Britanic. Însă Grecia susține că acestea au fost "furatee" când țara se afla sub ocupație otomană. Restituirea frizelor de la Partenon este un subiect extrem de sensibil în Grecia. În Muzeul Acropole, un spațiu rămas gol este rezervat frizei.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel