Spectacol pe cer. Ce sunt Perseidele și de unde vine ploaia de stele

Irina Constantin |
Data publicării:
| Categorie: Știri
foto pexels
foto pexels

În această noapte poate fi urmărit pe cerul României spectacolul astronomic oferit de curentul de meteori al Perseidelor.

Mirel Bîrlan, director la Institutul Astronomic al Academiei Române, a oferit câteva detalii despre această ploaie de stele: ”Perseidele le putem vedea timp de o lună, aproximativ între 17 iulie până pe 24 august, cu maximul de intensitate în 13 august. Putem să le observăm spre dimineaţă, atunci când constelaţia Perseu se va ridica destul de mult pe cer. Lumina este scurtă, de câteva fracţiuni de secundă, până la două-trei secunde.

Avem sentimentul că vin dintr-o anumită constelaţie, constelaţia Perseu, în acest caz. La originea curentului meteoric al Perseidelor se află o cometă care are o perioadă de aproximativ 130-140 de ani.

Ea se apropie de Soare mai mult decât distanţa Pământ-Soare. Ea, fiind un bulgăre murdar de gheaţă, va împrăştia în siajul ei particule de praf şi bucăţi de rocă. Atunci când Pământul trece prin zona respectivă, vom avea acest curent meteoric al Perseidelor, deoarece ce rămâne în urma cometei va intra în interacţie cu atmosfera pământului şi va arde” arată Rador. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel