Spania, Irlanda și Norvegia recunosc oficial statul Palestinian

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Ömer Faruk Yıldız/Pexels
Fotografie de la Ömer Faruk Yıldız/Pexels

Spania, Irlanda și Norvegia au recunoscut oficial marți un stat palestinian, în ciuda unei reacții furioase din partea Israelului, care s-a văzut din ce în ce mai izolat după mai mult de șapte luni de conflict în Gaza.

Madridul, Dublinul și Oslo au declarat că au încercat să accelereze eforturile pentru a asigura o încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas în Gaza. Cele trei țări spun că speră ca decizia lor să stimuleze și alte țări din Uniunea Europeană să le urmeze exemplul.

"Este singura modalitate de a avansa spre ceea ce toată lumea recunoaște ca fiind singura soluție posibilă pentru a obține un viitor pașnic, un stat palestinian care să trăiască alături de statul israelian în pace și securitate", a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez într-un discurs televizat.

Spania a recunoscut un stat palestinian unificat, incluzând Fâșia Gaza și Cisiordania, sub autoritatea Autorității Naționale Palestiniene, cu Ierusalimul de Est drept capitală, a spus el, potrivit Reuters.

Această decizie înseamnă că 146 din cele 193 de state membre ale Națiunilor Unite recunosc acum un stat palestinian, a declarat marți ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares.

Autoritatea Palestiniană, care exercită o autonomie limitată în Cisiordania sub ocupație militară israeliană, a salutat decizia.

Sanchez a declarat că Madridul nu va recunoaște nicio modificare a granițelor de dinainte de 1967, cu excepția cazului în care ambele părți sunt de acord.

Ministerul irlandez al afacerilor externe a declarat săptămâna trecută că va transforma biroul său de reprezentare din Ramallah, în Cisiordania, în ambasadă, va numi un ambasador și va ridica statutul misiunii palestiniene din Irlanda la cel de ambasadă.

"Am fi vrut să recunoaștem Palestina la finalul unui proces de pace, însă am făcut acest pas alături de Spania și Norvegia pentru a menține în viață miracolul păcii", a declarat premierul irlandez Simon Harris într-un comunicat.

Israelul a condamnat în repetate rânduri acest demers. Acesta susține că aceasta sprijină Hamas, grup militant islamist care a condus atacul mortal din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanșat războiul în Fâșia Gaza, guvernată de Hamas.

"Sanchez, atunci când... recunoști un stat palestinian, ești complice la incitarea la genocid împotriva poporului evreu și la crime de război", a scris marți ministrul israelian de externe, Israel Katz, pe X.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel