Spania în flăcări, 40 de grade la Paris: un val de căldură neobișnuit în jumătatea Europei

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Social
Foto Ilustrativ Pexels/Deep Rajwar
Foto Ilustrativ Pexels/Deep Rajwar

Val de căldură neobișnuit, temperaturi peste 40 de grade Celsius. Un început de vară incendiar în adevăratul sens al cuvântului.

În Spania, cel mai grav incendiu distruge o zonă împădurită de 9.000 de hectare. 

În Franța, 18 milioane de oameni se confruntă cu temperaturi care ar putea depăși 40 de grade în următoarele ore. Și chiar și în nord, din Belgia până în Regatul Unit, mercurul înregistrează niveluri mai ridicate decât în ​​Maldive. Este un val de căldură extraordinar pentru primăvara târzie, care mătură jumătate din Europa. 

Un val care în Spania și Franța vine după o primăvară deosebit de caldă și uscată și care va agrava și mai mult seceta solului, în special pe cea agricolă, atât de mult încât multe regiuni limitează deja utilizarea apă, potrivit Europa Today.

Toate combinate cu emisii record de CO2, care fac și mai rău impactul temperaturilor ridicate asupra populației. 

În Franța, 37 de departamente, sau 18 milioane de oameni, sunt afectate de acest val de căldură timpuriu. Sâmbătă, 18 iunie, se așteaptă temperaturi care ar putea ajunge la 40 de grade, chiar și la Paris.

Autoritățile au declarat stare de alertă în multe zone

În încercarea de a preveni repetarea a ceea ce s-a întâmplat în valul istoric de căldură din 2003, care a ucis peste 15.000 de oameni, autoritățile din mai multe zone au decis să declare stare de alertă.

În Spania, temperaturile au crescut în weekendul trecut, ajungând chiar și cu 12 grade peste valorile obișnuite, cu vârfuri de până la 43 de grade. 

La granița cu Portugalia, flăcările distrug o zonă împădurită de 9 mii de hectare

Creșterea temperaturilor în următoarele ore va aduce temperatura peste 35 de grade în zone mari din Peninsula și în Insulele Baleare. Valurile de căldură cu ”temperaturi extrem de ridicate” precum cea pe care o trăiește Spania în prezent ”nu mai sunt doar o anecdotă” și ”au efecte extrem de negative” pentru mediu, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez, anunțând măsuri extraordinare pentru ”reconstrucția peisajelor” și ”a ciclului apei”.

În Marea Britanie, pentru a doua zi consecutiv, termometrele au înregistrat un vârf, cel mai ridicat al anului, cu temperaturi în jur de 34 de grade.

În căutarea unui loc mai răcoros, britanicii s-au înghesuit cu mii în parcuri și plaje. Este atât de fierbinte încât, pentru prima dată în istoria sa, hipodromul Royal Ascot a permis bărbaților să-și dea jos costumele și cravatele. 

Valul neobișnuit de căldură se va încheia duminică cu aer proaspăt din Atlantic, care se așteaptă să provoace ploi și o scădere rapidă a temperaturilor. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel