Spania devine prima țară europeană care legalizează concediul menstrual

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews | Dată: 02 iun 2023, 09:10 | Categorie: Social
Spania devine prima țară europeană care legalizează concediul menstrual
Spania devine prima țară europeană care legalizează concediul menstrual

Potrivit informațiilor furnizate de dpa, legea spaniolă referitoare la sănătatea sexuală și reproductivă, care include și dreptul femeilor de a avea concediu în timpul ciclului menstrual, a devenit activă începând de joi.

Parlamentul a aprobat legea propusă de Ministerul pentru Egalitatea de Gen, la inițiativa guvernului de stânga, în luna februarie.

Începând de atunci, au fost adoptate amendamente la această nouă lege, eliminând astfel barierele care vor facilita accesul la avort și la schimbarea de gen pentru persoanele trans.

După votul parlamentului din februarie, ministrul pentru egalitatea de gen Irene Montero a vorbit despre o "zi istorică pentru progresul drepturilor feministe".

Concediul menstrual nu o reprezintă o reglementare comună, notează dpa. Nu există o prevedere comparabilă în legea germană. În Taiwan, femeile pot sta acasă numai trei zile pe an, iar atunci primesc doar 50% din salariu.

În Coreea de Sud angajatorii trebuie să le dea angajatelor o zi de concediu menstrual pe lună dacă fac o cerere, dar legea nu specifică cine va plăti acele zile.

Pentru a-şi lua concendiu menstrual, salariatele din Spania au nevoie de un bilet de la medic. Durata concediului menstrual este în principiu nelimitată.

Potrivit legii, durata concediului depinde de cât de severă este durerea şi cât de mult durează. Costurile sunt acoperite de stat.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience