Sondaj: Unul din patru europeni declară că se află într-o situație financiară „precară”

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Studiul unui ONG anti-sărăcie arată că mai mult de jumătate dintre europeni se simt expuși unui risc financiar și 80% au făcut deja alegeri grele în ceea ce privește cheltuielile.

 

Unul din patru europeni își descrie poziția financiară drept „precară”, mai mult de jumătate văd un risc serios ca acesta să devină așa în lunile următoare, iar 80% au fost deja forțați să facă alegeri grele privind cheltuielile, potrivit unui sondaj.

Pe măsură ce criza costului vieții, determinată de prețurile ridicate la energie, de inflația în creștere și de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, își întărește strânsoarea, sondajul realizat în șase țări pentru ONG-ul francez anti-sărăcie Secours Populaire a descris o imagine alarmantă, notează The Guardian.

Mai mult de jumătate (54%) dintre cei peste 6.000 de oameni din Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia și Marea Britanie au declarat pentru sondajul Ipsos că puterea lor de cumpărare a scăzut în ultimii trei ani – în principal din cauza prețurilor alimentelor, combustibilului, încălzirii și chiriilor.

Țara cea mai afectată a fost Grecia, unde 68% dintre respondenți au declarat că puterea lor de cumpărare a scăzut „mult” sau „oarecum” din 2019, urmată de 63% în Franța, 57% în Italia, 54% în Germania, 48% în Marea Britanie și 38% în Polonia.

Aproximativ 80% dintre respondenți au spus că au fost deja forțați să facă compromisuri semnificative, inclusiv reducerea călătoriilor (62%) sau încălzirii (47%), realizarea de împrumuturi de la prieteni sau familie (42%), găsirea unui al doilea loc de muncă (40%) și săritul peste o masă (29%).

În cele șase țări, 64% au spus că sunt acum incapabili să decidă ce să reducă în continuare, deoarece au tăiat deja ceea ce putea și 27% adesea sau uneori se temeau să-și piardă casa.

În medie, aproximativ 27% dintre respondenții din cele șase țări au declarat că situația lor financiară și materială este „precară”.

Cu toate acestea, viitorul pare mai negru pentru mulți: majoritatea europenilor (55%) au declarat că simt că se confruntă cu un risc foarte mare sau oarecum semnificativ de a cădea în precaritate în următoarele luni – unul din cinci (17%) evaluând posibilitatea ca fiind foarte înaltă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel