Soluțiile UE pentru criza energetică. Ursula von der Leyen: Reducem consumul în orele de vârf

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Soluțiile UE pentru criza energetică. Ursula von der Leyen: Trebuie să reducem consumul în orele de vârf / Foto: Captură video Digi24
Soluțiile UE pentru criza energetică. Ursula von der Leyen: Trebuie să reducem consumul în orele de vârf / Foto: Captură video Digi24

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat care este planul de economisire al Uniunii Europene.

Ursula von der Leyen a susținut astăzi cel de-al treilea discurs al său privind starea Uniunii. Președintele CE a explicat care sunt soluțiile UE pentru criza energetică.

Planul de economisire al UE

"După cum știți, am convenit să mărim depozitarea, am depășit la 80%, am depășit obiectivele propuse, dar din păcate nu va fi suficient. Va trebui să diversificăm, să ne bazăm pe furnizori precum sunt SUA, Norvegia și Algeria, fiabili. Anul trecut, spre exemplu, gazul rusesc a reprezentat 40% din importurile de gaze în Europa, astăzi am ajuns doar la 9%, însă constatăm și că Rusia manipulează în mod activ piața noastră a energiei. Preferă să risipească gazul, să îl ardă, decât să îl trimită pe continentul european, deci această piață nu mai este fiabilă. Mai mult, criza climatică se reflectă în facturile noastre. Secetele au închis centralele nucleare și în consecință prețurile au crescut de zece ori mai mult față de prețurile de dinainte de pandemie.

Pentru familiile europene a se descurca, a o scoate la capăt, gospodăriile, dar și întreprinderile europene, se chinuie. Dar vedem că europenii încearcă să facă față acestor provocări. Gândiți-vă la activitatea din fabricile de ceramică din centrul Italiei, care au schimbat turele, se asigură că muncitorii lucrează dimineața. E doar unul dintre exemplele din nenumăratele exemple ale europenilor care fac sacrificii pentru a se adapta la noua realitate.

"Trebuie să reducem consumul în orele de vârf"

Eu îmi doresc o Europă care să ia exemplul cetățenilor. Trebuie să reducem cererea în orele de vârf pentru că astfel furnizarea va dura mai mult și va reduce prețurile. De aceea, propunem măsuri acum din partea statelor membre pentru a reduce consumul de energie general. Apoi e nevoie să acordăm sprijin țintit pentru IMM-uri, de exemplu fabricile de sticlă din Europa care nu își mai pot deschide cuptoarele sau pentru familiile monoparentale care se uită cu groază la facturile de electricitate.

Plafonarea veniturilor companiilor

Milioane de europeni au nevoie de sprijinul nostru. Și de aceea propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate la costuri mici. Acele companii fac profituri la care nici n-ar fi visat până acum și nu aș vrea să mă înțelegeți greșit, în economia noastră socială de piață profiturile sunt acceptate, toată lumea este pentru profit, dar în aceste vremuri tulburi e greșit să faci profituri imense, uriașe, să tragi foloase de pe urma unui război și pe spatele consumatorilor. Profiturile trebuie să fie partajate și trebuie să fie investite, redirecționate spre cei care au nevoie de ele.

De aceea propunerea noastră îi include și pe producătorii de hidrocarburi care trebuie să-și aducă contribuția în acestă criză, iar propunerea noastră va colecta mai bine de 140 de miliarde de euro din partea statelor membre pentru a face față acestei situații dificile.

Plafonarea prețului la gaze

E vorba de măsuri temporare, de urgență, pe care le pregătim și mă refer și la dezbaterea privind plafonarea prețului la gaze. Trebuie să încercăm să depunem eforturi pentru prețuri reduse la gaze. Pe de o parte, trebuie să asigurăm siguranța aprovizionării, pe de altă parte însă, trebuie să ne asigurăm că rămânem competitivi la nivel global. Vorbesc despre securitatea aprovizionării pentru că gazul trebuie să ajungă pe teritoriul european, pe de altă parte însă, dacă este prea scump, are efecte asupra competitivității noastre globale, deci împreună cu statele membre pregătim un pachet de măsuri  pentru a ține cont de natura specifică a relației cu furnizorii de gaze. De la furnizori nefiabili precum Rusia, până la prieteni fiabili precum Norvegia. Vom crea o echipă de experți la nivel înalt care vor căuta soluții pentru a reduce prețul la gaze", a spus Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel