Soarta unui tablou de Pissarro confiscat de nazişti, în faţa Curţii Supreme a SUA

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Fotografie creată de EKATERINA BOLOVTSOVA, de la Pexels
Fotografie creată de EKATERINA BOLOVTSOVA, de la Pexels

Curtea Supremă a SUA a examinat marţi o cerere de restituire a unui tablou de Camille Pissarro confiscat de nazişti în 1939 şi expus în prezent în Spania, informează AFP.

Tabloul "Rue Saint-Honoré, dans l'apres-midi. Effet de pluie", pictat în 1897, se află, alături de lucrări ale acestui cunoscut pictor impresionist, în centrul unei lungi bătălii juridice cu ramificaţii internaţionale, scrie Agerpres. 

Lucrarea, care înfăţişează trăsuri şi oameni într-o intersecţie din Paris, aparţinea în 1937 unei evreice, Lilly Cassirer Neubauer, care a fost constrânsă să o cedeze unui oficial nazist în schimbul unor documente care îi permiteau să părăsească Germania.

Ea a pierdut apoi urma tabloului, care a fost vândut la licitaţie la Berlin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1958, Lilly Cassirer Neubauer a acceptat o compensaţie financiară, acordată de un tribunal german, fără a renunţa însă la drepturile sale.

Abia în anul 2000, unul dintre urmaşii ei a localizat lucrarea: Claude Cassirer a aflat că tabloul, pe care îl văzuse în copilărie în sufrageria bunicii sale, era expus la Madrid, la Muzeul Thyssen-Bornemisza.

Guvernul spaniol a cumpărat tabloul



Guvernul spaniol a cumpărat tabloul cu şapte ani în urmă de la baronul Hans-Heinrich Thyssen Bornemisza, moştenitorul imperiului industrial al familiei Thyssen şi un mare colecţionar de artă, care-l achiziţionase în Statele Unite în anii 1970, fără a-i cunoaşte istoria.

Claude Cassirer a cerut guvernului spaniol să-i returneze lucrarea, însă a fost refuzat.

Ulterior, acesta s-a mutat în California şi a intentat un proces în 2005 la o instanţă federală din SUA. Între timp, Claude Cassirer a murit, iar copiii săi se ocupă de atunci de soarta tabloului.

Cazul s-a răspândit apoi pe cele două continente, cu decizii ale instanţelor spaniole şi americane împotriva moştenitorilor.

Audierea care a avut loc marţi la Curtea Supremă a SUA este ultima lor speranţă.

Dezbaterea s-a axat pe o problemă de natură juridică: în acest caz se aplică legea spaniolă, potrivit căreia proprietarul nu este obligat să restituie bunuri confiscate dacă nu cunoştea originea acestora la momentul achiziţiei, sau legea californiană, care nu ţine cont de buna credinţă a proprietarului?

Aspecte extrem de tehnice



Judecătorii, care, în cadrul audierii, s-au axat pe aspecte extrem de tehnice care nici măcar nu au menţionat lucrarea în cauză, vor lua o decizie în câteva luni.

Între 1933 şi 1945, naziştii au furat, jefuit, confiscat sau distrus 600.000 de opere de artă în Europa, potrivit unui raport al Congresului american. În pofida eforturilor de restituire, litigiile sunt frecvente între foştii şi noii proprietari, iar instanţele de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt solicitate în mod regulat să intervină.

În afară de "Rue Saint-Honoré, dans l'apres-midi. Effet de pluie", alte tablouri de Pissarro au făcut obiectul unor intense dispute juridice, printre care "La Cueillette des Pois" şi "La Bergere Rentrant des Moutons".

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel