Singurii nanopleţi din lume. După un an de îngrijiri medicale, cei nouă copii au ajuns acasă

Ema Apostu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

Cei nouă copii și mama lor au ajuns acasă, după un an în care au primit îngrijiri medicale. 

Singurii nanopleţi - nouă copii născuţi în acelaşi timp - s-au întors în siguranţă în ţara lor de baştină, Mali. Ei au fost născuţi în Maroc, în luna mai 2021, şi au trăit în Casablanca, primind susţinere medicală, scrie Rador, citând BBC.

Cele cinci fete şi patru băieţi au fost concepuţi folosind tratamente pentru fertilitate şi au doborât recordul mondial pentru cel mai mare număr de copii născuţi simultan, de aceeaşi mamă, şi care au supravieţuit. Când Halima Cisse a plecat de acasă, din Timbuktu, către Maroc, în martie 2021, credea că este însărcinată cu şapte copii, dar în timpul naşterii prin cezariană, medicii au fost surprinşi să afle că erau de fapt nouă bebeluşi.

Copiii s-au născut prematur, dar au primit îngrijiri medicale şi au supravieţuit cu toţii. Acum, Halima Cisse şi soţul ei au putut să plece acasă, împreună cu toţi copiii lor, sănătoşi.

Care sunt șansele unei sarcini multiple

Durata unei sarcini multiple scade odată cu creșterea numărului de bebeluși. O sarcină normală are în general între 37 și 40 de săptămâni, pe când una cu gemeni ar putea ajunge la 35 de săptămâni. În cazul tripleților, sarcina durează 33 de săptămâni, iar în cazul patrupleților 30 de săptămâni. Mama poate dezvolta diferite afecțiuni precum preeclampsia, diabetul gestațional sau desprinderi ale placentei, riscul crescând, de asemenea, odată cu numărul de copii, scrie Reproductive Facts. 

Rasa poate influența șansele de a rămâne însărcinată cu gemeni. Femeile cu descendență africană sau cele caucaziene au șanse mai mari să dezvolte o sarcină multiplă, față de femeile hispanice și cele asiatice. Șansele mai cresc odată cu moștenirea genetică maternă, mai ales dacă pe linia familiei materne mai există cazuri de sarcini gemelare. Vârsta mai influențează șansele, femeile de 35-40 de ani, care au mai născut de 3 sau 4 ori, pot rămâne însărcinate cu gemeni sau tripleți, față de femeile aflate la vârsta de 20 de ani fără copii. 

Gemenii apar mai des în cazul femeilor înalte și cu un indice al masei corporale mai mare. Se crede că acest tip de incidență are legătură cu alimentația. Medicamentele sau tratamentele de fertilitate sunt factorul nenatural sau non-conjunctural care influențează apariția unei sarcini multiple. O femeie care face tratamente de fertilitate are șanse mai mari să nască mai mulți copii. 

Vezi și: Află cum animalele de companie cresc abilitățile cerebrale ale copiilor tăi

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel