Singura șansă în fața crizelor care afectează românii. Dezamăgire: Guvernul ”se împrumută să-i plătească pe șmecheri”

Ema Apostu |
Data publicării:
| Categorie: Economie
curent electric / foto pexels ilustrativ
curent electric / foto pexels ilustrativ

Mesaj ferm al unui inventator român. 

Inventatorul Iuliean Horneț a spus, în emisiunea realizată de către jurnalistul Răzvan Dumitrescu la DCNews și DCNewsTV, ”Ce se întâmplă”, că Guvernul ”are o singură șansă” pentru a opri crizele importate ce afectează și România, respectiv ”declararea stării de siguranță națională pe sistemul energetic, pe mediu, pe agricultură, pe educație, pe sănătate și pe infrastructură, dacă are Guvernul curaj să o facă, pentru că-i permite legea și vă și spun care sunt: 415 a CSAT și 51/1991”. 

”Din bugetul de stat, 70% pleacă afară” a remarcat inventatorul: ”Numai pe energie, în 2018 - 2019, când era prețul corect, plecau aproape 40 de miliarde către cei care ne transportă, care ne vând energia”. 

Despre plafonarea prețurilor la energie, Iuliean Horneț nu are cuvinte de laudă, din contră, susține că este o ”mârșăvie”, pentru că statul se împrumută să plătească băieților deștepți energia la preț complet: ”Ce a făcut Guvernul? Se împrumută să-i plătească pe șmecheri. El trebuie să stopeze prețul la cel pe care-l suportă coșul românilor”. Întrebat dacă le spune decidenților aceste lucruri, Iuliean Horneț a răspuns afirmativ, susținând că aceștia îi spun ”aveți dreptate, domnule Horneț”. 

Citește mai mult pe DCNews

Între timp, decizia pare că se ia tot la nivel unitar, de la vârful UE. 

Comisia Europeană va prezenta marţi o propunere privind un mecanism de plafonare a preţului gazelor naturale, a anunţat luni Jozef Sikela, ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, transmite Reuters.

Conform unui proiect consultat de Reuters, Executivul comunitar va propune ”un coridor dinamic temporar" privind preţul gazelor naturale din Uniunea Europeană şi limite obligatorii referitor la nivelul la care preţurile traderilor pot fluctua într-o singură zi.

Opinii diferite în UE



Chiar dacă mai mult de jumătate dintre cele 27 de ţări membre UE militează pentru o plafonare a preţului la gaze, ele au opinii diferite cu privire la modalitatea în care ar trebui făcută această plafonare. Provocarea pentru UE este de a reduce costurile, însă, în acelaşi timp, trebuie să evite provocarea de daune pieţei unice şi o majorare a cererii pentru gaze naturale într-un moment în care blocul comunitar vrea să îşi reducă dependenţa de Rusia şi să îşi asigure suficiente stocuri de gaze pentru următorul sezon rece, apreciază analiştii.

Executivul comunitar a indicat că analizează dacă va propune o legislaţie ce ar conduce la o plafonare temporară a preţului gazelor naturale utilizate în producţia de electricitate. Chiar dacă un astfel de plafon limitat ar putea fi bazat pe măsurile adoptate deja de Spania şi Portugalia, este o variantă contestată de alte state membre.

Totul se decide la Bruxelles, în 20 - 21 octombrie



Şefii de stat şi de guvern din UE vor discuta criza energetică la summitul lor de la Bruxelles, din 20 - 21 octombrie. Chiar dacă este posibil ca liderii europeni să sprijine măsuri destinate consolidării rezilienţei UE şi o mai bună poziţie în negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze, un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor este îndoielnic, susţin analiştii.

Separat, Jozef Sikela a anunţat că Republica Cehia şi Germania sunt aproape de a ajunge la un acord privind împărţirea gazelor în caz de urgenţă, în condiţiile în care ţările încearcă să-şi sporească securitatea energetică, în contextul reducerii livrărilor de gaze ruseşti.

"Cred că am realizat progrese semnificative în această problemă şi vom ajunge curând la un acord", a afirmat Sikela, la o conferinţă de presă comună cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck, conform Agerpres. 

Pacturile bilaterale fac parte din planurile UE de a gestiona un eventual şoc al gazelor.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel