Shakira scapă de problemele juridice în Spania: Clasarea procedurii pentru fraudă fiscală

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Shakira / FOTO: Facebook
Shakira / FOTO: Facebook

Joi, un tribunal spaniol a anunțat clasarea celei de-a doua proceduri pentru fraudă fiscală împotriva celebrei cântărețe Shakira, care acum scapă de problemele juridice în țara unde a locuit timp de mai mulți ani, informează AFP.

La solicitarea Parchetului spaniol, un tribunal din periferia orașului Barcelona a anunțat miercuri că a decis clasarea celei de-a doua proceduri pentru fraudă fiscală împotriva celebrei cântărețe Shakira. Această hotărâre înseamnă că artista columbiană scapă de problemele juridice în țara unde a locuit timp de mai mulți ani.

Chiar dacă tribunalul a constatat "nereguli" în declarația ei fiscală din 2018, estimând un prejudiciu de aproximativ 6 milioane de euro pentru fiscul spaniol, aceste "nereguli" nu sunt considerate suficiente pentru a constitui o infracțiune penală împotriva administrației fiscale. Magistratul responsabil de caz a declarat că nu există dovezi că Shakira ar fi avut "intenția de a frauda fiscul".

Parchetul spaniol a ajuns la concluzia că nu sunt disponibile "probe suficiente" pentru a formula acuzații penale împotriva artistei în acest dosar.

În iulie 2023, tribunalul a anunțat deschiderea acestei proceduri împotriva cântăreței, suspectată la acea vreme că a utilizat societăți cu sediul în paradisuri fiscale pentru a evita plata integrală a impozitului pe venit și pe avere în 2018.

Pentru a-și demonstra buna credință față de autoritățile fiscale spaniole, Shakira a achitat o amendă de 6,6 milioane de euro în luna următoare. Această sumă a inclus, pe lângă taxele datorate, și dobânzi de întârziere și costuri de regularizare.

Shakira rămâne în vizorul fiscului spaniol şi pentru taxele aferente anului 2011, dar acea procedură este doar administrativă, nu judiciară.

Un proces evitat în noiembrie

Cântăreaţa a evitat un proces stânjenitor la sfârşitul anului 2023 în faţa unui tribunal din Barcelona în cadrul primelor urmăriri penale declanşate împotriva ei pentru fraudă fiscală.

Pachetul spaniol o acuzase în acel dosar distinct că nu şi-a plătit impozitele în Spania în 2012, 2013 şi 2014, în contextul în care artista a locuit în acei ani mai mult de 183 de zile pe an în Spania, pragul dincolo de care se consideră că o persoană are rezidenţa fiscală în această ţară.

Procurorii au cerut o pedeapsă de opt ani de şi două luni de închisoare şi o amendă de 23,8 milioane de euro.

La rândul ei, artista a dezminţit categoric acuzaţiile, dând asigurări că, deşi a început în 2011 o relaţie cu fostul jucător al echipei de fotbal FC Barcelona Gerard Pique, ea nu a încetat să se deplaseze în lumea întreagă în acei ani din cauza carierei sale.

Ea afirmă că s-a stabilit definitiv la Barcelona abia la sfârşitul anului 2014, înainte să îşi transfere în 2015 rezidenţa fiscală din Bahamas în Spania, cu puţin timp înainte de naşterea celui de-al doilea copil al cuplului.

Convocată la tribunal în noiembrie 2023 pentru a fi judecată, Shakira a semnat un acord în ultimul moment cu Parchetul spaniol şi a evitat astfel un proces care risca să mediatizeze intens o serie de detalii despre viaţa ei privată.

În cadrul acelui acord, celebra cântăreaţă a fost condamnată la plata unei amenzi de peste 7,3 milioane de euro, reprezentând 50% din cuantumul fraudei. Ea a achitase deja 17,45 milioane de euro fiscului spaniol pentru a-şi reglementa situaţia juridică în acest dosar.

Shakira - al cărei nume a apărut în "Pandora Papers", o vastă anchetă jurnalistică în care mai multe sute de personalităţi au fost acuzate că şi-au ascuns veniturile în companii offshore - s-a despărţit de Gerard Pique în 2022 şi s-a mutat de atunci alături de copiii ei în oraşul american Miami.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel