Sfaturi simple pentru vremuri complicate. Adrian Asoltanie - ce să facă, dar mai ales ce să nu facă românii cu bugetele lor

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
EXCLUSIV

Adrian Asoltanie, expert în educație financiară, are câteva recomandări pentru români.

Peste 85% din veniturile romanilor se duc pe cheltuieli, arată un raporta al INS. Românii cheltuie mult și nu reușesc să pună mai nimic de-o parte.

Adrian Asoltanie a vorbit pentru Radio DCNews despre cum ar putea românii să treacă mai ușor peste criza care se apropie.

Recomandările acestuia sunt: prudență, eficiență în cheltuieli (revizuirea plăților, inclusiv a creditelor), diversificarea veniturilor (dacă este posibil).

Pasul 1: Țânțarii financiari

Sunt câțiva pași pentru orice familie.

Primul pas ar fi să-și facă un buget pe 12 luni. Îți arată ce bani îți intră în casă și pe ce ți se duc.

La un buget întocmit pe un an de zile descoperi și cheltuielile mici, pe care le cam ignorăm. O cafeluță, un pachet de țigări, un abonament pe care nu-l folosești, de fapt, sau mai multe mărunțișuri de genul acesta; eu le zic țânțari financiari. O să constați că, pe parcursul a 12 luni, se cheltuie sume foarte consistente pe categoriile respective.

Este o mare discrepanță între ce risipim și ce investim.

Dacă ne uităm la cifrele INS, o să vedem că cheltuielile cu alcool și tutun depășesc 8% din venitul unei familii, iar cheltuielile cu educația reprezintă 0,5% și sumele investite reprezintă tot 0,5% din bugetul unei persoane”, spune consultantul. 

Pasul 2: Veniturile

”Pasul doi este să te uiți la partea de venituri și să vezi sursele alternative de venit, fie la jobul pe care îl ai deja, astfel încât să câștigi mai mult acolo, fie încă o altă activitate pentru că urmează o perioadă în care cheltuielile vor fi tot mai mari și economia va fi din ce în ce mai fragilă.

O să vedem o creștere consistentă a șomajului în următorii doi ani”, anticipează expertul în educație financiară.

Cine poate, să ramburseze mai repede creditul

”Un alt lucru pe care ar putea să-l facă oamenii, în perioadele cu dobânzi mari, este să facă plăți anticipate ale creditelor cu reducerea perioadei.

De exemplu, la un credit de 250 de mii de lei (aprox. 50 de mi de euro), pe 30 de ani, cu dobândă de 8%, ce se vede deja în piață (ROBOR 6 plus marja băncii), atunci rata lunară o să vină undeva în jur de 1.850 de lei, din care principalul (rambursarea creditului n.r.) este 100 de lei, iar dobânda este de 1.700 de lei.

Dacă o persoană poate să plătească suplimentar suma din coloana de principal, o să dispară suma din coloana de dobândă.

Astfel, prin o plata anticipată cu reducerea perioadei, dispare dobânda de 1.500-1.700, deci este un grad de randament extraordinar. La începutul creditului este cel mai indicat să faci astfel de plăți suplimentare pentru că ai un factor de multiplicare al plăților de 3,4,5-10 ori. Întotdeauna, plata anticipată trebuie făcută cu reducerea perioadei. Cealaltă variantă, cu reducerea ratei, este cea mai proastă variantă”, recomandă consultantul financiar.

O rezervă de bani

”Încă un lucru pe care ar trebui să-l facem este să construim un fond de urgență, între 1.000 și 2.000 de lei, care să fie utilizat pentru mici defecțiuni casnice, mici probleme de sănătate. De asemenea, (ar trebui să construim n.r.) un fond de siguranță, adică să ai bani puși de-o parte pentru 3-6 luni de cheltuieli vitale (mâncare, sănătate, rate, transport, utilități). Sunt două obligatorii”, ne sfătuiește Adrian Asoltanie.

Ce NU ar trebui să facă românii

”Nu ar trebui să se îndatoreze, nu recomand noi credite în această perioadă. În plus, nu ar trebui să-și consume toate economiile, lucru care deja se observă, frenezia vacanțelor și cheltuielilor a consumat foarte repede bruma de economii. Deja s-a întâmplat acest lucru”, explică consultantul.

Asoltanie recomandă prudență în cumpărarea unor proprietăți imobiliare în următoarea perioadă, datorită războiului de la granița noastră.

În opinia acestuia, o achiziție imobiliară are câteva efecte negative foarte importante:

”Lasă persoana sau familia respectivă fără economii. Dacă banii nu ajung și e vorba și de un credit, îți pune în cârcă și un credit cu dobânzi mari. Un pic mai multă atenție, pentru că efectele sunt pe mai multe planuri în cazul unei asemenea decizii importante. Te lași fără economii la începutul unei perioade complicate, și iei rate la dobânzi mari”.

Suntem pe cont propriu

”Nu trebuie să ne așteptăm din partea Guvernului la vreo măsură care să ne salveze. Totul depinde de fiecare persoană”, explică expertul.

Referindu-se la măsurile executivului de tipul măsurii ”50 de bani/litrul de carburant”, Asoltanie este de părere că efectele acestor decizii sunt negative pentru economie, întrucât banii trebuie luați fie din împrumuturi la dobânzi mari, fie din taxele majorate.

”Astea sunt singurele variante ca Guvernul să obțină bani - taxe sau împrumuturi, deci tot din buzunarul nostru”, spune expertul.

”Soluțiile sunt acasă și nu trebuie să le așteptăm de la politicieni, pentru că ne amăgim degeaba. Urmează o perioadă de creștere a dobânzilor, care se traduce în rate foarte mari. Oamenii care s-au îndatorat prea mult pentru achiziții vor vedea că o parte din ce în ce mai mare din venitul lor se duce către dobânzi și credite.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel