Sfaturi pentru cei care adoptă un câine de la adăpost

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Adapost caini. Foto: Pexels.com
Adapost caini. Foto: Pexels.com

Persoanele care doresc să salveze viaţa unui câine şi îl adoptă de la adăpost trebuie să fie foarte atente, deoarece de multe ori aceştia sunt cu anumite traume psihice, trainerul Szabo Zoltan fiind de părere că noii proprietari ar trebui să urmeze un program minim prin care să înveţe cum să se comporte cu patrupedul.

Antrenorul Szabo Zoltan a explicat, pentru Agerpres, că de multe ori aceşti câini sunt instabili psihic şi emoţional şi pot deveni agresivi foarte uşor.

"E un fenomen interesant cu care ne confruntăm. De exemplu, căţeii luaţi de pe stradă, deseori avem probleme destul de serioase pentru că sunt destul de instabili psihic şi emoţional. Parcă la câinii de pe străzi e puţin mai accentuat acest comportament pentru că sunt instabili şi dacă ajung într-un anumit mediu în care nu sunt stabilite anumite reguli, chiar este încurajat comportamentul dominant. Fără să îţi dai seama, dacă nu pui reguli în terenul câinelui tău, pur şi simplu încurajezi comportamentul dominant şi agresiv. Chiar şi un labrador poate fi dominant agresiv cu alţi câini sau să aibă reacţii agresive. Dacă acestea nu sunt controlate, apar multe probleme", a spus Zoli.

Potrivit acestuia, la câini pot apărea diferite probleme de comportament din cauza unei educaţii incorecte.

Nu doar un câine care vede agresivitate şi la care este încurajat comportamentul agresiv sau are traume va deveni un câine agresiv, sau care nu primeşte suficientă iubire şi afecţiune. Şi la un câine care primeşte prea multă atenţie, prea multă afecţiune şi nu este cumva modelat comportamentul lui şi instinctele apar probleme serioase. Acei câini vor fi mai agresivi decât în general. Un câine fricos are şanse mari să devină un câine agresiv pentru că frica va compensa cu agresivitatea şi câinele îşi va da seama că, dacă mârâie, îşi arată colţii şi muşcă, poate ţine departe pericolul şi va fi un câine periculos", a arătat trainerul Szabo Zoltan.

Unele persoane care iau pe cont propriu dresajul recurg la tot felul de soluţii cum ar fi zgărzile electrice sau cele cu ţepi, însă nefolosite corect acestea pot agrava şi mai tare problemele.

"În foarte multe ţări se interzic deja anumite zgărzi, echipamente de corecţie, ca de exemplu zgarda cu ţepi, zgarda electrică, zgarda strangulantă pentru că traumatizezi câinele, e un act de maltratare împotriva animalelor. Din punctul meu de vedere, nimeni nu ar trebui să experimenteze cum se foloseşte o zgardă de corecţie, pentru că, dacă nu o foloseşte în mod responsabil şi corect, va traumatiza câinele şi nu va rezolva problema. Oamenii ar trebui să meargă la un specialist. E posibil că doar conştientizând ce greşeli a făcut în trecut, învăţând un model de comunicare eficientă, cum îl poate motiva, cum îl poate corecta, poate evita multe metode de constrângere. Sunt anumite situaţii când eu, ca şi specialist, nu am altă cale. Când vine un câine de trei ani, agresiv, care deja muşcă, cu tupeu sare la tine şi te muşcă, nu ai altă soluţie. Nu va merge cu iubire şi cu afecţiune, din păcate. Acolo n-ai altă soluţie decât să te lupţi cu câinele. Chiar şi un câine de talie medie e destul de puternic şi muşcă destul de bine", a spus trainerul.

Scopul unui mic curs de dresaj este în primul rând pentru stăpâni, care trebuie să înveţe cum să comunice cu aceştia, cum să stabilească limitele, cum să le înţeleagă limbajul.

"Câinele trebuie să consume energie, trebuie să aibă o relaţie corectă în care tu eşti liderul. Trebuie să ştii cum să comunici eficient cu câinele tău, ce aşteptări să ai de la el, care sunt limitele lui, posibilităţile lui şi ce nevoi fiziologice are. Tu îi dai tot, dar şi ceri să respecte anumite reguli, pentru că e un animal de haită, aşa funcţionează. Multe persoane fac greşeala că efectiv umanizează prea mult câinele, au aşteptări ca faţă de un copil sau om, şi nu are cum. Atunci putem comunica eficient cu un câine când noi învăţăm să comunicăm la nivelul lui şi învăţăm să putem citi perfect comunicarea lui, să cunoaştem perfect limbajul fizic, doar aşa vom putea convieţui cu un câine", a arătat Zoli.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel