Sfatul zilei: Cum cureți un dovleac în zece minute. Cea mai simplă metodă

Autorul articolului: Florentina Constantin |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: Pexels

Dacă ai poftă de o plăcintă delicioasă, curăță rapid dovleacul folosind o tehnică extrem de simplă. Iată cum trebuie să procedezi.

Taie dovleacul în felii (dacă e dovleac de copt) sau în bucăţi mai uşor de gestionat (dacă ai un dovleac plăcintar de curăţat), scrie retetepractice.ro. Curăţă-l bine de seminţe şi pulpa aţoasă. Odată ce ai obţinut bucăţi mai uşor de manevrat, taie-le pe toate cubuleţe de 3-4 cm grosime. Ia fiecare cubuleţ şi elimină-i coaja pe un tocător, folosind un cuţit simplu. Deşi pare greu de crezut, cu metoda asta cureţi dovleacul mult mai rapid şi mai uşor.

Plăcintă de dovleac

Ingrediente

1 kilogram de dovleac ras

Un cub drojdie

1kg făină

250 ml apă

100 ml ulei

200 grame miez nucă

Scorţişoară

Zahăr vanilat

Zahăr pudră

Zahăr tos

Esenţă

Mod de preparare

Frământăm aluatul cu făină, apă călduţă şi drojdie. După care, îl împărţim în două părţi egale. Se ia prima parte şi se împarte la rândul ei în trei părţi, după care se fac biluţe.

Luăm prima biluţă, punem puţin ulei şi o întindem. Următorul pas este să luam cea de-a doua biluţă cu care procedăm la fel ca la prima, apoi punem una peste alta. La fel procedăm şi cu cea de-a treia biluţă, după care se împătureşte și se lasă la crescut 10 minute. Între timp, facem la fel şi cu ce de-a doua parte de aluat.

Facem compoziţia. Într-un bol punem dovleacul ras, adăugăm zahărul vanilat, nuca, scorţişoara şi zahărul tos.  Întindem prima parte de aluat până când obţinem foaia de plăcintă. O stropim cu puţin ulei, după care punem amestecul de dovleac preparat anterior. Se rulează și se taie bucăți. Aşezăm bucăţile de plăcintă în tava unsă cu ulei.   Procedăm la fel şi cu cea de-a doua parte de aluat. Introducem tava în cuptor, la 180 de grade, timp de 40 de minute. La final putem pune zahăr pudră peste ea.

Beneficiile dovleacului

Îmbunătățeste vederea

Doar 100 de grame de dovleac conțin mai mult de 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A, nutrient esențial sănătății ochilor. Alimentul mai oferă din plin și carotenoizi, inclusiv beta-caroten, compusul pe care corpul îl transformă în vitamina A, necesară vederii optime. Zeaxantina este alt antioxidant natural cu acțiune de filtrare a razelor UV la nivelul retinei, motiv pentru care dovleacul este util în prevenirea degenerării maculare în rândul persoanelor vârstnice.

Stimulează pierderea în greutate

Dovleacul este o sursă deseori ignorată de fibre, al căror număr generos ajută la menținerea stării de sațietate în timp, în schimbul unui număr foarte mic de calorii. Dietele bogate în fibre ajută oamenii să mănânce mai puțin, potrivit studiilor de specialitate.

Reducere nivelul de colesterol rău

Semințele de dovleac furnizează din abundenta fitosteroli, chimicale din plante care diminuează nivelul colesterolului LDL, deci protejează suplimentar sistemul cardiac.

Diminuează riscul de cancer

La fel ca alte legume și fructe portocalii, dovleacul se remarcă prin conținutul semnificativ de beta caroten, nutrient care ar putea juca un rol-cheie în prevenirea cancerului, potrivit Institutului Național de Cancer din SUA. Fitosterolii din dovleac se alătură și ei beneficiului consumului de dovleac, în raport cu diminuarea riscului de cancer.

Oferă protecție suplimentară pielii

Antioxidanții din dovleac, în special carotenoizii, au grijă că celulele pielii să nu fie atacate de acțiunea radicalilor liberi, deci să îmbătrânească prematur sau să sufere modificări patogene.

Ajuta la refacerea mai rapidă după depunerea efortului fizic

Potasiul din dovleac ajută organismul să își recapete echilibrul electrolitic după depunerea unui efort fizic deosebit. Acest mineral se regăsește într-o cantitate mai mare în dovleac, decât în banane.

Întărește sistemul imunitar

Dovleacul este o sursă importanta de vitamina C, nutrientul necesar sistemului imunitar. O porție de dovleac gătit asigură aproximativ 20% din cele 60 de mg de vitamina C necesare zilnic pentru o imunitate de fier.

Dovleacul mai este indicat în tulburări hormonale sau de comportament la adolescenți, hiperexcitabilitate sexuală (proprietăți anafrodisiace), tulburări de menopauză și viermi intestinali.

Pentru uzul extern, dovleacul este un bun remediu în cazul arsurilor, inflamațiilor și abceselor. Totodată, o varietate de creme hidratante și anti-rid conțin dovleac.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel