Sfântul Dumitru Izvorâtorul de mir - Ce NU se face pe 26 octombrie

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sfântul Dumitru Izvorâtorul de mir - Ce NU se face pe 26 octombrie/Freepik
Sfântul Dumitru Izvorâtorul de mir - Ce NU se face pe 26 octombrie/Freepik

Pe data de 26 octombrie, în calendarul ortodox, este sărbătorit Sfântul Dumitru, cunoscut ca Sfântul Dimitrie sau Izvorâtorul de Mir. În tradiția populară, această sărbătoare semnifică adesea debutul sezonului rece.

Sfântul Dumitru, cunoscut și sub numele de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, a trăit în perioada împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu.

Cine a fost Sfântul Dumitru

El era fiul voievodului cetății Tesalonicului și a fost botezat în secret de către părinții săi din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor. Sfântul Dumitru a crescut sub îndrumarea părinților săi în credința creștină, în caritate și ajutorarea celor nevoiași.

Odată ajuns la vârsta adultă, părinții săi au decedat, lăsându-l moștenitor al averii și al numelui lor. La cererea împăratului Maximian, care a aflat de moartea voievodului Tesalonicului, Sfântul Dumitru a acceptat să-i succeadă. A fost primit cu mare onoare de cetățeni și a condus cu demnitate, predicând credința creștină și convertind numeroși oameni.

Când Maximian a aflat că Sfântul Dumitru era creștin, s-a infuriat și a organizat festivități în onoarea zeilor. Sfântul Dumitru a mărturisit că este creștin, ceea ce a dus la arestarea sa și închiderea în temniță până la încheierea festivităților. În închisoare, el a binecuvântat pe Nestor să lupte într-o confruntare cu un luptător numit Lie. După ce a fost semnat cu semnul crucii de către Sfântul Dumitru, Nestor l-a învins în luptă. După ce Maximian a aflat despre această binecuvântare, a ordonat execuția Sfântului Dumitru prin sulițe și decapitarea lui Nestor.

Moaștele Sfântului Dumitru sunt păstrate în Tesalonic, într-o biserică construită în memoria sa. A primit numele de "Izvorâtorul de Mir" datorită credinței că din moaștele sale a curs și continuă să curgă mir, un ulei sfânt folosit în credința creștină pentru vindecarea diferitelor boli.

În prima duminică după sărbătoarea Sfântului Dumitru, la Vecernie, racla cu moaștele sfinte este deschisă, iar Mitropolitul extrage tava cu mir. Acest mir este amestecat cu ulei de la Sfântul Maslu și oferit credincioșilor bolnavi pentru a le aduce vindecare.

Ce să nu faci pe 26 octombrie

Sfântul Dumitru este o sărbătoare importantă în România, plină de tradiții și de superstiții. În Oltenia, de exemplu, oamenii cred cu tărie că respectarea tradițiilor acestui eveniment îi va proteja de pericole și necazuri. Există câteva obiceiuri și superstiții specifice acestei zile, care sunt transmise din generație în generație.

Un obicei răspândit în Oltenia este tăierea coamei cailor tineri de Sfântul Dumitru. Se crede că acest gest va aduce noroc și protecție animalelor. Cu toate acestea, este important de menționat că este interzisă folosirea pieptenului în această zi. Se spune că utilizarea pieptenului va atrage necazuri și primejdii.

Conform tradiției populare, de Sfântul Dumitru trebuie plătite toate datoriile, chirii și împrumuturi care au fost făcute cu șase luni în urmă. Se crede că această acțiune va asigura prosperitatea și bunăstarea în anul următor.

În Bucovina, există o tradiție care spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sfântul Dumitru va avea parte numai de pagubă în anul următor. Acest obicei este respectat cu strictețe, iar oamenii evită să semene usturoiul după această dată pentru a evita ghinionul și pierderile.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel