Serbia nu va participa la „isteria anti-rusă” și semnează un nou contract pentru aprovizionarea cu gaze rusești

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic

Țara candidată la Uniunea Europeană nu condamnă invazia Ucrainei și semnează un acord pe trei ani pentru aprovizionarea cu energie de la Moscova.

Candidați la aderarea la Uniunea Europeană, dar și aliați ai Rusiei în ciuda invaziei Ucrainei

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat că a ajuns la un nou acord de trei ani cu Rusia pentru furnizarea de gaze naturale „extrem de favorabile” pentru Belgrad. Vestea a venit cu doar câteva ore înainte de începerea Consiliului European în care liderii UE speră să ajungă la un acord și cu privire la stoparea importurilor de petrol din Rusia.

Belgrad a decis să fie de partea Rusiei

Spre deosebire de celelalte țări candidate la UE, guvernul de la Belgrad a decis așadar să-și consolideze legăturile cu Rusia, trădând efectiv așteptările Bruxelles-ului.

De la începutul invaziei Ucrainei, instituțiile de la Bruxelles au cerut, de fapt, tuturor țărilor candidate să adere la Uniunea Europeană pentru a sprijini politica de sancționare a statelor membre prin condamnarea invaziei țării și încercarea de a spori izolarea economică împotriva Moscovei. Comportament menținut de mai multe guverne din Balcanii de Vest, dar nu și de Serbia, potrivit Europa Today.

Serbia nu va participa la „isteria anti-rusă”

„Acordul la care a ajuns președintele Vucic cu președintele Putin este dovada cât de respectată este decizia Serbiei de a nu participa la isteria anti-rusă”, a declarat ministrul de Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin. „Liderul liber, oamenii liberi, iau decizii care sunt bune pentru Serbia și nu primesc ordine”, a adăugat Vulin, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse.

Sectoarele de petrol și gaze încredințate rușilor 

Indiferent de alegerile făcute în ultimele săptămâni, Belgradul rămâne legat structural de Moscova în ceea ce privește aprovizionarea cu energie. În 2008, Serbia și-a încredințat sectoarele de petrol și gaze companiilor rusești. Gazprom Neft și Gazprom dețin împreună un pachet majoritar de acțiuni în singura companie petrolieră din țară, în timp ce singura Gazprom este acționarul majoritar la singura unitate de stocare a gazelor din Serbia.

Citește și...

Al șaselea pachet de sancțiuni: Conductele cu petrol au fost eliminate. ”E o variantă de compromis”

Uniunea Europeană pregătește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dar aprovizionarea cu petrol prin conductele ce vin din Rusia ar putea să nu cadă sub embargo. Citește întreaga știre AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel