Semnal de alarmă în această țară vestică. A reapărut o boală gravă despre care se credea că a fost eradicată

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social
Fotografie creată de RF._.studio, de la Pexels
Fotografie creată de RF._.studio, de la Pexels

Cercetătorii atrag atenția asupra riscurilor.

Poliomielita a fost cândva una dintre cele mai periculoase boli, care îi afectează mai ales pe cei mai tineri, iar consecințele ei au fost devastatoare pentru persoanele care au dezvoltat cea mai gravă formă a bolii. Boala a fost eradicată în aproape toată lumea occidentală. 

Datele oamenilor de știință britanici sunt îngrijorătoare. Aceștia spun că au găsit urme ale virusului în sistemul de canalizare al orașului, și încearcă să identifice persoanele care răspândesc virusul, probabil, fără să știe.

Prin urmare, Agenția Britanică pentru Siguranța Sănătății a declanșat o alarmă, precizând că urme de virus ”slăbit” al poliomielitei au fost găsite în probele prelevate din canalizare în perioada februarie-mai a acestui an.

Cum s-a întâmplat

Experții susțin că infecția ar putea afecta mai mulți membri ai aceleiași familii din nord-estul Londrei. Toți sunt infectați, probabil că nu știu asta și excretă urmele virusului în fecale.

A fost izolată o tulpină de poliovirus de tipul doi.

Se suspectează că virusul a fost adus de locuitori care au venit din Pakistan, Afganistan sau din nordul Nigeriei, unde încă se utilizează vaccinarea orală împotriva poliomielitei.

Este pentru prima dată din 1984 când probele de virus asociate au fost găsite într-o canalizare din Londra timp de câteva luni.

Ce este poliomielita sau poliomielita?

Poliomielita este o boală foarte contagioasă cauzată de un poliovirus din grupul enterovirusurilor, care afectează în principal copiii mici.

Cum se transmite poliomielita?

Se transmite pe cale fecală și orală sau mai rar prin alimente și apă contaminate (virusul este excretat în fecale și saliva).

Virusul polio este extrem de contagios. Persoanele infectate cu virusul polio sunt contagioase cu 7-10 zile înaintea debutului simptomelor, iar durata de eliminare a virusului este de aproximativ 5-10 zile prin secreţiile nazo-faringiene şi de 2-3 săptămâni (până la 4-6 luni, uneori chiar si mai mult) prin materiile fecale, arată cnscbt.ro.

Care sunt simptomele poliomielitei?

Când intră în corp, virusul se înmulțește în mucoasa gâtului și merge la ganglionii limfatici din jur, iar la majoritatea oamenilor boala se termină acolo. 

La unele persoane, virusul intră în sânge și se manifestă prin febră, frisoane, tuse, vărsături, diaree, care încetează după câteva zile și la unii pacienți boala se poate termina după aceea. În ultima fază, virusul pătrunde în sistemul nervos central și provoacă așa-numitul morbus maior caracterizat prin febră foarte mare, cefalee, gută, dureri musculare, vărsături, înţepenire a gâtului, iar la afectarea nucleilor motori din măduva spinării apare paralizia membrelor şi a muşchilor cu scăderea temperaturii. Membrele sunt lipsite de reflexe. Recuperarea este lentă și treptată, iar dacă funcția motorie nu revine după 2 ani, paralizia este permanentă.

Virusul poate fi detectat prin teste serologice sau direct din gât, scaun sau lichid cefalorahidian.

Cum se tratează poliomielita?

Nu există terapie specifică, tratamentul este doar simptomatic.

Cum să previi poliomielita?

Există un vaccin de mare succes care se află pe lista vaccinurilor obligatorii în România din 1956, iar din 2008 s-a folosit doar vaccinul inactivat, injectabil.

Datorită vaccinării și gradului ridicat de acoperire a persoanelor vaccinate, această boală periculoasă nu a mai fost văzută în România de aproape 30 de ani (ultimul caz de poliomielita a fost înregistrat în 1992). 

Care este situația în lume

Numărul cazurilor de poliomielita din lume a scăzut cu peste 99%, din 1988 (350.000 de cazuri) la 416 cazuri în 2013.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că virusul a fost eradicat în Europa în 2007, dar acesta nu a fost eradicat peste tot în lume. Se găsește în părți din Asia de Est, Africa și estul Mediteranei. Dacă vaccinăm copiii din țările în care încă există poliomielita, OMS speră că în curând vom eradica poliomielita în întreaga lume.

Ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat in Romania în anul 1992 (virusul a fost importat din Bulgaria).

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel