Şeful ONU ''convins'' că nu va fi o invazie rusă în Ucraina

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto: Forțele armate ale Ucrainei
Sursa foto: Forțele armate ale Ucrainei

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat vineri că este "convins" că o invazie sau o incursiune militară rusă în Ucraina "nu se va întâmpla" exprimându-şi speranţa că diplomaţia va rezolva criza în curs, în special dintre Rusia şi Statele Unite, notează AFP.

"Nu ar trebui să fie o intervenţie militară acolo", a spus şeful ONU în cursul unei conferinţe de presă. "Sunt convins că acest lucru nu se va întâmpla" şi "sper cu convingere să am dreptate", a adăugat el.

"Cred că diplomaţia este calea de a rezolva problemele, a mai subliniat Antonio Guterres, insistând că este necesar "să evităm ce este mai rău".

Miercuri, preşedintele american Joe Biden a estimat că omologul său rus, Vladimir Putin, care a desfăşurat trupe în apropierea frontierelor Ucrainei, "nu doreşte un război pe scară largă". Dar "cred că va intra" într-un fel sau altul în Ucraina, "va trebui să facă ceva", a adăugat el, fără alte detalii.

Rusia susţine că nu intenţionează să intervină militar în Ucraina, în pofida amplasării de soldaţi şi armament la graniţa cu această ţară, scrie Agerpres. 

Germania nu va livra arme Ucrainei

Germania exclude să livreze arme Ucrainei în actualul context de criză cu Rusia, considerând că aceasta nu ar face decât să agraveze tensiunile, a indicat ministrul apărării, Christine Lambrecht, transmit sâmbătă AFP şi Reuters.

'Livrările de arme nu ar contribui acum' la dezamorsarea crizei, o poziţie care 'întruneşte consens în interiorul guvernului federal' condus de Olaf Scholz, a afirmat Christine Lambrecht într-un interviu publicat în săptămânalul Welt am Sonntag.

'Pot înţelege dorinţa de a sprijini Ucraina, şi este exact ceea ce facem deja', a dat ea asigurări.

'Astfel, un spital de campanie complet va fi livrat în februarie, cu instruirea necesară', a anunţat ea, precizând că, pentru Germania, aceasta implică un cost total de 5,3 milioane de euro.

'Am furnizat deja aparate de asistenţă respiratorie', a adăugat ministrul, amintind că Germania tratează 'deja în spitale ale Bundeswehr (armata germană) soldaţi ucraineni grav răniţi'.

'Suntem, aşadar, alături de Kiev. Acum trebuie să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a dezamorsa criza', a rezumat ea.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel