Șeful NATO: Sunt recunoscător României. Preşedintele Putin a făcut o mare greşeală strategică

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Șeful NATO: Sunt recunoscător României / Foto: Facebook Klaus Iohannis
Șeful NATO: Sunt recunoscător României / Foto: Facebook Klaus Iohannis

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află la București.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat, luni, convingerea că toate statele membre vor ratifica aderarea Suediei şi Finlandei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, mulţumind totodată României pentru sprijinul acordat în acest demers, transmite Agerpres.

"În ce priveşte Finlanda şi Suedia, s-a luat o hotărâre istorică atunci când a fost luată decizia, la Madrid, de a invita cele două ţări să se alăture NATO. Am semnat, de asemenea, protocoalele de aderare. 28 din ţările membre au ratificat deja aceste protocoale de aderare, prin parlamentele naţionale. Acestea includ România şi sunt recunoscător României pentru sprijinul acordat Finlandei şi Suediei. Am încredere că toţi aliaţii noştri vor ratifica acest instrument şi cele două ţări vor deveni membre. E important pentru cele două ţări, dar şi pentru întreaga Alianţă acest lucru, pentru că NATO va deveni mai puternică", a declarat secretarul general al NATO, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu preşedintele Klaus Iohannis.

Jens Stoltenberg a subliniat că Suedia şi Finlanda au forţe armate bine echipate şi bine pregătite, care vor putea asigura o întărire a Flancului Estic.

"Ţările acestea au forţe armate bine echipate, bine dotate, bine pregătite. E important, de asemenea, şi pentru legătura dintre America de Nord şi Europa, care este coloana vertebrală a Alianţei. De asemenea, dacă vă uitaţi la hartă, suntem cu toţii de acord, cred, că întărirea Flancului Estic, în special a zonei baltice este realizată prin a avea Finlanda şi Suedia ca membri ai Alianţei. Este bine şi pentru ele, deci şi pentru NATO, şi pentru relaţia transatlantică", a adăugat Stoltenberg. 

Șeful NATO, despre sfârșitul războiului din Ucraina

Războiul probabil se va termina la masa negocierilor, însă rezultatul negocierilor depinde în totalitate de situaţia de pe câmpul de luptă, a mai spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a subliniat că o victorie a preşedintelui rus, Vladimir Putin, ar reprezenta "o tragedie" pentru Ucraina, dar şi pentru lumea întreagă.

"În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, războaiele sunt greu de prevăzut. Am văzut că preşedintele Putin a făcut o mare greşeală strategică. A subestimat puterea, forţa poporului, dar şi a armatei, şi nivelului politic din Ucraina. A crezut că poate să preia controlul întregii ţări în doar câteva zile, după care trupele ruse au fost respinse din Kiev, apoi din Harkov, apoi din Herson. Sarcina noastră este să sprijinim Ucraina, pentru că ştim că singura modalitate de a obţine un rezultat pozitiv este să întărim capacitatea lor de luptă. La un moment sau altul, războiul probabil că se va termina la masa negocierilor, însă rezultatul negocierilor depinde în totalitate de situaţia de pe câmpul de luptă", a precizat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a subliniat susţinerea NATO pentru Ucraina, deoarece în cazul unei victorii a lui Vladimir Putin lumea întreagă "va deveni un loc mai periculos", prin mesajul transmis şi altor lideri autoritari.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel