Secretele longevității: Rutina zilnică a celor care trăiesc până la 100 de ani

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews | Dată: 10 sep 2023, 14:21 | Categorie: Știri
Secretele longevității: Rutina zilnică a celor care trăiesc până la 100 de ani/ Freepik
Secretele longevității: Rutina zilnică a celor care trăiesc până la 100 de ani/ Freepik

În medie, speranța de viață la nivel global se situează în jurul valorii de 72 de ani, ceea ce sugerează clar că există diferențe semnificative în ceea ce privește șansele de a trăi o viață mai lungă în rândul persoanelor din întreaga lume. Descoperă cele cinci strategii secrete pentru a obține o viață sănătoasă și pe termen lung.

Pentru a oferi un context, să precizăm că speranța medie de viață în Marea Britanie este de aproximativ 80 de ani. Există cinci regiuni în întreaga lume care sunt remarcate pentru longevitate și sunt cunoscute sub numele de "zone albastre". Oamenii care trăiesc în aceste zone au adesea privilegiul de a atinge vârsta de 100 de ani sau chiar mai mult. Aceste regiuni sunt situate în Japonia, Costa Rica, Italia, Grecia și California, inclusiv Loma Linda din California, Ikaria din Grecia, Okinawa din Japonia, Sardinia din Italia și Nicoya din Costa Rica.

1. Mănâncă mai puțină carne și mai mulți carbohidrați

Oamenii din aceste regiuni consumă cantități reduse de carne și preferă să se bazeze pe o dietă bogată în carbohidrați și legume, incluzând fasole, nuci și legume crucifere, cum ar fi broccoli și varză, după cum menționează în noul său volum Dan. Aceste diete din Zonele Albastre prezintă multe asemănări cu regimul mediteranean sănătos, care, în ultimii ani, a fost recomandat de nutriționiști drept una dintre cele mai benefice diete pentru sănătate.

Dieta mediteraneană este caracterizată de un conținut ridicat de alimente nutritive și un nivel scăzut de alimente bogate în zahăr. Aceasta a demonstrat beneficii pentru sănătatea inimii, contribuind la reducerea riscului de boli cardiovasculare, în parte datorită conținutului redus de colesterol „rău" care poate contribui la acumularea în artere. De asemenea, s-a constatat că scade riscul de diabet de tip 2 și hipertensiune arterială.

2. Fac mișcare

Cu toții recunoaștem beneficiile exercițiilor fizice asupra sănătății noastre, dar mulți dintre noi întâmpină dificultăți în a găsi timp pentru a merge la sală. Cu toate acestea, Dan a subliniat că locuitorii din Zonele Albastre nu depun eforturi considerabile pentru a face exerciții fizice intense. În schimb, aceștia reușesc să încorporeze mici momente de activitate în rutina lor zilnică, care survin natural prin îndeplinirea sarcinilor cotidiene, precum grădinăritul. Cercetările au demonstrat că astfel de scurte impulsuri de activitate pe parcursul zilei pot aduce beneficii semnificative stării de sănătate generală.

Un studiu publicat în 2023 a dezvăluit că urcarea scărilor în mod regulat poate reduce riscul de cel puțin nouă tipuri de tumori. Conform NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie), adulții ar trebui să aibă ca obiectiv 150 de minute de exerciții moderate în fiecare săptămână, în timp ce copiii ar trebui să se străduiască să aibă o oră de activitate zilnică.

3. Au un scop în viață

Să găsești un motiv pentru a te trezi dimineața poate avea un impact pozitiv asupra longevității tale. În Japonia, acest concept este cunoscut sub numele de „ikigai", în timp ce în Costa Rica se numește „plan de vida". Ambele expresii se traduc aproximativ prin „motiv de a trăi".

Dan a subliniat că ambele concepte îi ajută pe locuitorii acestor zone să simtă că există un scop în a se trezi și a se implica în activități în fiecare zi. Conform studiilor, a avea un sentiment de scop este asociat cu un risc mai scăzut de accidente vasculare cerebrale și cu o frecvență mai mică a atacurilor de cord, în special în rândul persoanelor care suferă de boli de inimă.

4. Acceptă ajutorul de la prieteni și familie

Oamenii din acește regiuni acceptă ajutorul. În aceste zone oamenii formează grupuri sociale numite „moai" pentru a-i ajuta să treacă prin momentele înalte și joase ale vieții.

„Părinții își grupează copiii în grupuri de cinci și îi trimit împreună prin viață", după cum a explicat Dan într-un videoclip. „Ei se sprijină reciproc și împart averile și necazurile vieții".

În Loma Linda, California, oamenii din zonele albastre sunt mai predispuși să gătească unii pentru alții și să se întâlnească la o masă preparată acasă decât să se întâlnească la o masă la restaurant.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience