Secrete dezvăluite: Întâlnirea istorică dintre Ceaușescu și Nixon în București

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Secrete dezvăluite: Întâlnirea istorică dintre Ceaușescu și Nixon în București
Secrete dezvăluite: Întâlnirea istorică dintre Ceaușescu și Nixon în București

John Florescu, jurnalist și renumit producător TV american, a fost invitatul special al lui Adrian Artene în podcastul ALTCEVA. Într-o discuție captivantă, fiul ilustrului istoric Radu Florescu a dezvăluit detalii uluitoare despre relația dintre Nicolae Ceaușescu și Richard Nixon în timpul vizitei istorice a președintelui SUA în București.

John Florescu, descendent al unei vechi familii boierești din Țara Românească, și-a legat rădăcinile de România prin fiul celebrului istoric Radu Florescu. Educația sa a cuprins studii în istorie, politologie, filozofie și economie, absolvite la Boston College (SUA) și la Oxford (Marea Britanie).

Timp de două decenii, el a fost figura discretă în spatele celebrității lui David Frost de la BBC. A condus interviuri cu șase președinți ai Statelor Unite. În plus, este familiarizat cu evenimentul vizitei lui Richard Nixon la București pe 2 august 1969, care a reprezentat prima vizită a unui președinte american în România și totodată prima vizită într-o țară socialistă de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Richard Nixon a fost însoţit de soţia sa, Patricia Nixon, de Henry A. Kissinger, asistent special al preşedintelui pentru problemele securităţii naţionale, de Martin J. Hillenbrand, asistent al secretarului de stat pentru problemele europene, şi de alte persoane oficiale.

„A ajuns pe la 11 dimineața și eu am avut o acreditare, care era ceva puțin extravagant pentru cineva de 13 ani. Air Force One a aterizat, Nixon a ieșit din avion și, cu toată echipa lui, a impresionat. Regimul comunist a fost puțin jenat. Și a ordonat ca muncitorii din urzine să aibă program prelungit, în așa fel încât să nu fie prea multe persoane. Dar, de fapt, de la aeroport până la București, Nixon, în stil american, a ieșit afară, să discute cu oamenii. A ieșit și a mers către oameni, iar aceștia erau isterici de bucurie. Ceaușescu a fost puțin îngrozit, nu știa ce să facă. Nixon i-a spus să vină cu el, să-l prezinte poporului român„, a povestit John Florescu în cadrul podcastului ALTCEVA.

În continuare, John Florescu a evocat diferențele notabile în comportamentul dintre Richard Nixon și Nicolae Ceaușescu.

„A doua zi s-a mers la recepție, la Guvern. Și acolo, Nixon mi-a spus: tinere, ce cauți aici, în România? Și i-am spus că sunt cu tatăl meu, care este profesor. Și m-a întrebat ce face tata în România. I-am răspuns că scrie o carte despre Dracula. Trebuia să fie un secret, dar nu am putut să-l mint pe președinte„, a povestit John Florescu.

„Este puțin ciudat. Față de Richard Nixon, Nicolae Ceaușescu a fost mic, nu a spus multe și cred că era copleșit. A zis bună ziua și atât„, a mai precizat reputatul jurnalist.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel