Secrete dezvăluite: Ce nu ar vrea ţânţarii să ştii despre ei

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Secrete dezvăluite: Ce nu ți-ar spune ţânţarii despre ei/Fotografie de la Jimmy Chan
Secrete dezvăluite: Ce nu ți-ar spune ţânţarii despre ei/Fotografie de la Jimmy Chan

Pe măsură ce vara avansează și lupta cu înțepăturile de insecte devine din ce în ce mai acerbă, ar putea fi util să afli câteva lucruri interesante despre ceea ce îi atrage și ceea ce îi alungă pe ţânţari.

Dacă ai în plan să ieși în oraș cu prietenii pentru o bere răcoritoare după o zi toridă, s-ar putea să privești acest obicei într-o lumină diferită după ce vei afla că ţânţarilor le place berea. Un studiu realizat de cercetătorii japonezi a dezvăluit faptul că, după ce consumi această băutură, devii mai atractiv pentru ţânţari. Confirmând concluziile cercetării, specialistul Grayson Brown, Director al Laboratorului de Entomologie în Sănătate Publică de la Universitatea din Kentucky, SUA, a declarat pentru CBS News că "CO2 iese dintr-o bere atunci când este deschisă. CO2-ul va atrage ţânţarii care se hrănesc în special cu mamifere. Ştim că ţânţarii folosesc CO2 pentru a se apropia de mamifere".

Astfel, pare că băuturile care conțin CO2, cum ar fi berea, pot amplifica atractivitatea noastră pentru ţânţari, deoarece aceștia folosesc acest compus chimic pentru a detecta și localiza posibilele surse de hrană.

Sunt înnebuniţi după colanţi

Te întrebi dacă purtarea colanților lungi te poate proteja de înțepăturile de insecte? Ei bine, se pare că acoperirea pielii cu haine strâmte nu este o strategie eficientă pentru a scăpa de ţânţari, chiar dacă pare mai bine decât să-ţi expui pielea goală. Un studiu publicat în Journal of Insect Science susține că pantalonii tip leggins sunt favoriții acestor insecte. Autorul studiului, Stacy Rodriguez, a declarat într-un comunicat de presă că "materialul spandex este foarte compatibil cu ţânţarii" și că aceștia pot mușca prin acest tip de material. Prin urmare, purtarea hainelor largi este mai indicată, deoarece îngreunează efortul ţânţarilor de a localiza și înțepa pielea expusă.

Stau departe de grădinile cu plante aromatice

Tânţarilor nu le plac o serie de flori şi ierburi aromatice, inclusiv rozmarin, lămâiţă, lavandă, gălbenele, busuioc, eucalipt, mentă şi usturoi. Dăunătorii au mecanisme de detectare foarte delicate, care pot fi copleşite de aroma unei plante cu flori parfumate.

Nu se apropie de grătar sau foc de tabără

Este puţin probabil ca ţânţarii să se alăture petrecerii, dacă pregătiţi grătar, iar fumul este generos. Fumul le slăbeşte ţânţarilor simţurile şi asta îi împiedică să te găsească aşa de uşor. Pentru a creşte efectul de protecţie, aruncă în foc ramuri de lavandă, lămâiţă, salvie, mentă, citronella.

Preferă grupa de sânge O

Potrivit lui Joseph Conlon, consilier tehnic la Asociaţia Americană de Control al Tânţarilor, "atractivitatea pentru ţânţari este, cel puţin parţial, bazată pe genetică". Acesta explică că unele bacterii produse de pielea noastră atunci când transpirăm pot fi deosebit de atrăgătoare pentru ţânţari, iar acelaşi principiu se aplică și în cazul grupei de sânge. Un studiu efectuat în anul 2004 de către Institutul de Tehnologie pentru Controlul Dăunătorilor a constatat că ţânţarii sunt cel mai atrași de sângele de tip O.

Mirosul de transpiraţie îi atrage ca un magnet

Ţânţarii sunt atrași de bacteriile și substanțele chimice din sudoare, inclusiv de acidul lactic. Prin urmare, atunci când faci exerciții în aer liber, trebuie să fii atent. Ţânţarii simt și se simt atrași de căldura și umezeala corpului, conform dermatologului Marie Jhin citată de rd.com. Este recomandat să eviți îmbrăcămintea în culori închise, deoarece aceasta poate genera căldură și atrage ţânţarii.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel