Secretarul general al ONU: Era șantajului nuclear trebuie să ia sfârșit

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Antonio Guterres a pledat pentru "eliminarea" tuturor armelor nucleare după ameninţările Rusiei privind posibila lor utilizare în Ucraina.

"Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit", a pledat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, solicitând "eliminarea" tuturor armelor nucleare după ameninţările Rusiei privind posibila lor utilizare în Ucraina, relatează AFP.

"Războiul Rece a dus umanitatea la câteva minute de distrugere. Astăzi, la decenii după căderea Zidului Berlinului, auzim din nou intimidările nucleare", a declarat Guterres în cadrul unei reuniuni speciale a Adunării Generale cu prilejul Zilei Internaţionale pentru eliminarea armelor nucleare.

"Să fim clari. Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit. Ideea că o ţară poate purta şi câştiga un război nuclear este nebunească", a adăugat el, estimând că "fără eliminarea armelor nucleare nu poate exista nici pace (...), nici încredere".

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va recurge la "toate mijloacele" aflate la dispoziţia sa pentru a se proteja, relansând speculaţiile privind riscurile de conflict nuclear, pentru prima dată după 1945.

Antonio Guterres, care s-a deplasat la Hiroshima în august pentru comemorarea a 77 de ani de la bombardamentul atomic, şi-a exprimat din nou regretul privind eşecul conferinţei de examinare a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (NPT).

La finalul a patru săptămâni de negocieri între cele 191 de ţări semnatare, Rusia a blocat la sfârşitul lui august adoptarea declaraţiei comune, în special din cauza paragrafelor privind centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, ocupată de militari ruşi.

Săptămâna trecută, SUA au precizat că au cerut prin canale private Rusiei să pună capăt discursului său care vehiculează ameninţarea nucleară în războiul din Ucraina, o armă a cărei utilizare ar avea, potrivit Washingtonului, consecinţe "catastrofale", scrie Agerpres.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel