Secretarul general al ONU "condamnă fără echivoc" atacul cu rachete lansat de ruși împotriva portului ucrainean Odesa

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Secretarul general al ONU "condamnă fără echivoc" atacul cu rachete lansat de ruși împotriva portului ucrainean Odesa
Secretarul general al ONU "condamnă fără echivoc" atacul cu rachete lansat de ruși împotriva portului ucrainean Odesa

Secretarul general al ONU "condamnă fără echivoc" atacul cu rachete împotriva portului ucrainean Odesa.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, "condamnă fără echivoc" atacul cu rachete semnalat sâmbătă împotriva portului ucrainean Odesa, transmite Agerpres, Reacția vine în contextul în care portul este crucial pentru punerea în aplicare a acordului semnat în ajun la Istanbul vizând reluarea exporturilor de cereale blocate de război, transmit AFP şi Reuters.

"Secretarul general condamnă fără echivoc loviturile semnalate astăzi în portul ucrainean Odesa.", a afirmat purtătorul de cuvânt Farhan Haq într-un comunicat.

"Deplina implementare (a acordului) de către Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia este imperativă.", se mai spune în comunicat.

"De aceste produse este nevoie disperată pentru a răspunde crizei alimentare globale şi a uşura suferinţa a milioane de oameni în nevoie pe glob.", adaugă textul menţionat.

Ucraina: Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr



"Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului.", a anunţat sâmbătă Comandamentul Operaţional Sud pe reţeaua Telegram, la o zi după ce Ucraina şi Rusia au semnat la Istanbul două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră.

Acest acord, aprig negociat din aprilie la iniţiativa lui Antonio Guterres, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.

În termenii acestui acord, "culoare securizate" vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră, pe care "cele două părţi s-au angajat să nu le atace", a precizat un responsabil al ONU sub acoperirea anonimatului.

Acordul de la Istanbul. Șoigu: Nu vom profita de faptul că aceste porturi vor fi deminate şi deschise

Atacul cu rachete vine în contextul în care Rusia afirmase anterior că nu va încerca să profite militar de operaţiunile de deminare din porturile ucrainene după semnarea acordului privind exportul cerealelor ucrainene, transmite Agerpres, citând AFP. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Apărării al Rusiei care a mai afirmat că toate condiţiile sunt reunite pentru aplicarea acordului "în zilele următoare".

"Nu vom profita de faptul că aceste porturi (ucrainene - n.r.) vor fi deminate şi deschise. Ne-am luat acest angajament", a declarat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu după semnarea acordului la Istanbul, într-o intervenţie la televiziunea rusă.

"Sunt întrunite toate precondiţiile şi soluţiile pentru ca procesul să înceapă în următoarele zile. Nu este vorba numai despre exportul de produse agricole din porturile ucrainene, ci evident şi de exportul de produse agricole şi de îngrăşăminte din porturile ruseşti", a adăugat el.

Într-un comunicat distinct, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a promis că Moscova îşi va îndeplini obligaţiile, considerând în acelaşi timp că este "inacceptabil" ca SUA şi aliaţii lor să folosească, potrivit lui, "producţia alimentară pentru profitul unui demers geopolitic".


Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel