Se poate muri din cauza inimii frânte? Ce spun experții

Ioan Valerian |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Cardiomiopatia Takotsubo este o afecțiune medicală cunoscută și sub numele de sindromul inimii frânte, care este cauzată de o creștere a hormonilor de stres.

Iată toate informațiile pe care poate doriți să le știți despre sindromul inimii frânte.

Ce este sindromul inimii frânte?

Sindromul inimii frânte se numește cardiomiopatie Takotsubo, potrivit Harvard, și este o afecțiune temporară a inimii cauzată de stres emoțional sau fizic sever. Experții au identificat pentru prima dată în 1990 în Japonia. De atunci, a fost găsit la oameni din întreaga lume. Mai multe persoane sunt diagnosticate cu aceasta pe măsură ce conștientizarea afecțiunii a crescut.

Este foarte rar întâlnit sindromul, și se crede că este mai frecvent la femei decât la bărbați, afectând doar o parte a inimii, perturbând temporar funcția obișnuită de pompare a inimii, spune Clinica Mayo. Poate dura zile sau, eventual, săptămâni și este cunoscută și sub denumirea de cardiomiopatie de stres sau sindrom de balonare apicală.

Inima pompează sânge care conține oxigen și nutrienți în toate părțile corpului. Sângele călătorește prin tuburi lungi sau vase numite artere. Sângele bogat în oxigen și nutrienți este, de asemenea, furnizat inimii de vasele de sânge mai mici și de propriile artere. Acestea se numesc artere coronare.

În acest sindrom, fluxul de sânge către o parte a inimii este blocat pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru se poate întâmpla dacă arterele coronare au un spasm de scurtă durată. Poate apărea și dacă vasele de sânge mai mici ale inimii nu primesc suficient sânge.

Ce cauzează sindromul? 

Se crede că afecțiunea este cauzată de un val de hormoni de stres și poate fi provocată de un eveniment traumatic, inclusiv pierderea  neașteptată a unei persoane. Alte cauze pot include durere severă, un atac de astm sau o scădere bruscă a tensiunii arteriale.

Care sunt simptomele?

Simptomele afecțiunii includ durere bruscă în piept sau dificultăți de respirație și pot imita simptomele unui atac de cord.

Poți să mori din cauza asta?

Atât Harvard, cât și Clinica Mayo spun că majoritatea se vor recupera în decurs de o lună, cu toate acestea, cheaguri de sânge și insuficiență cardiacă sunt enumerate ca posibile complicații ale afecțiunii.

Cercetătorii Clinicii Mayo mai spun: „Sindromul inimii frânte poate apărea din nou după un alt eveniment stresant. Cu toate acestea, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt scăzute”.

Există tratament?

Pe lângă gestionarea îmbunătățită a stresului emoțional, pot fi utilizate medicamente beta-blocante sau medicamente similare pentru a reduce efectele sindromului inimii frânte.

Cu toate acestea, nu există un tratament standard pentru sindromul inimii frânte, deoarece acesta poate depinde de severitate, precum și de situația unui individ, de exemplu: dacă persoana are tensiune arterială scăzută, este mai probabil să primească beta-blocante.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel