Satul din inima României care i-a cucerit pe jurnaliștii britanici. ”Un mod aproape antic de a trăi”

radiodcnews Team | Dată: 08 aug 2022, 21:04 | Categorie: Social
Sursă foto: Pexels (Bianca Claudia)
Sursă foto: Pexels (Bianca Claudia)

Un jurnalist al BBC și-a descris periplul în satele din inima României, unde a fost fascinant de modul de viață ”aproape antic”. 

Jurnaliștii britanici au fost fermecați de satul Târnava Mică, cu specific săsesc, despre care au afirmat că a ”rămas neschimbat de-a lungul secolelor”. Desigur, așezarea nu este departe de Viscri, localitatea pe care Prințul Charles a pus-o pe harta lumii. ”Peisajul cultural” a fost una dintre cele mai intrigante părți ale reportajului realizat de cei de la BBC.

”Ocupând un triunghi rural în centrul României, între orașele istorice Sighișoara, Brașov și Sibiu, Târnava Mare este unul dintre cele mai interesante peisaje culturale ale Europei. Regiunea a fost stabilită în secolul al XII-lea de sași din ceea ce sunt acum părți ale Germaniei, Franței, Belgiei, Luxemburgului și Țărilor de Jos, invitați aici de regele Géza al II-lea al Ungariei sub auspiciile înființării propriei economii – dar cu obiectivul real de a apărând părțile îndepărtate ale regatului său de năvălirile turcilor. Ei au colonizat o panglică de pământ fertil chiar la nord de Munții Carpați, au construit biserici fortificate pentru refugiu în timp de asediu și au format comunități agricole la scară mică”, a scris Keith Drew, jurnalist de călătorii.

Drew a ales să stea într-o pensiune tradițională, restaurată

”Am venit la Târnava Mare tocmai din acest motiv, așezându-mă într-o veche pensiune săsească de pe strada principală a lui Viscri. O clădire atrăgătoare de culoare albastră, cu pereți înalți și o poartă suficient de mare pentru a permite trecerea unei căruțe cu fân încărcat, casa a aparținut cândva celei mai bogate familii din sat, dar era pe punctul de a se prăbuși când a intervenit MET (Mihai Eminescu Trust). Este una din cele 20 de pensiuni tradiționale din Târnava Mare pe care fundația le-a restaurat – angajând meșteri locali și folosind tehnici și materiale originale precum lut galben, var stins, cărămizi lucrate manual, pin și stejar – ca o modalitate de a le arăta localnicilor că moștenirea lor poate fi o sursă de creştere pentru comunitate”, a mai scris jurnalistul. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite