Sancțiuni Rusia. Curse AERIENE din Scandinavia, PLAN de zbor peste Polul Nord. Vor pleca în direcția opusă, peste Alaska

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Unele companii aeriene zboară peste Polul Nord, în drumul lor spre destinații din Asia.

Rusia a interzis zilele trecute intrarea avioanelor în spațiul său aerian, așa că o parte dintre companiile aeriene care au curse care pleacă din țările scandinave înspre Asia au fost nevoite să caute rute noi.

În prezent, unele avioane zboară peste Polul Nord pentru a ocoli Rusia.

Închiderea spațiului aerian al Rusiei a obligat numeroase companii să caute rute alternative. Cele mai afectate sunt cursele care leagă nordul Europei de sud-estul Asiei.

De exemplu, cursa aeriană care conectează orașele Helsinki și Tokyo parcurge peste 3.000 de mile deasupra Rusiei, iar ultimul zbor a avut loc pe 26 februarie.

Mai multe curse aeriene și-au replanificat rutele de zbor, în direcție inversă, spre Alaska, urmând să zboare pe o distanță cu aproximativ 40% mai lungă, anunță CNN. 

„Am făcut primul calcul aproximativ cu aproximativ două săptămâni înainte de închiderea efectivă a spațiului aerian”, spune Riku Kohvakka, manager de planificare a zborurilor la Finnair.

”Soluția a fost să zbori peste Polul Nord. În loc să se îndrepte spre sud-est în Rusia, avioanele vor pleca acum din Helsinki direct spre nord, îndreptându-se spre arhipelagul norvegian Svalbard, înainte de a trece peste pol și  peste Alaska. Apoi s-ar îndrepta spre Japonia zburând deasupra Pacificului, ocolind spațiul aerian rusesc. Nu este la fel de simplu ca înainte: călătoria durează acum peste 13 ore, avioanele străbat aproximativ 8.000 de mile și folosește cu 40% mai mult combustibil.

Ca alternativă la zborurile de la pol, companii aviatice pot zbura prin sudul Rusiei peste Turcia, Georgia, Turkmenistan, Uzbekistan și Kazakhstan până în China, India, Coreea și Japonia. Pentru avioanele care vin din nordul Europei această rută este mai lungă decât cea de la Polul Nord, scrie mediafax.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel