S-au încheiat alegerile generale din Italia. A câștigat extrema dreaptă / update

Ioana Dinu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Giorgia Meloni
Giorgia Meloni

În Italia au avut loc alegeri parlamentare. 

UPDATE: Politicieni de dreapta din partidele Alternativa pentru Germania (AfD, Germania), Adunarea Naţională (RN, Franţa) şi Lege şi Justiţie (PiS, Polonia) au felicitat-o pe Giorgia Meloni pentru victoria partidului său, Fratelli d'Italia (FdI), în alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Italia, relatează Reuters şi DPA. Sărbătorim cu Italia!, a scris parlamentara AfD Beatrix von Storch pe Twitter, duminică noaptea.

Suedia în nord, Italia în sud: guvernele de stânga sunt de domeniul trecutului, a adăugat ea. La rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki (PiS) a postat pe Twitter, succint: Felicitări @Giorgia Meloni. Eurodeputatul francez Jordan Bardella, din partidul francez Adunarea Naţională, condus de Marine Le Pen, a apreciat că italienii i-au dat preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o lecţie de umilinţă. Nicio ameninţare de niciun fel nu poate stopa democraţia, a scris Bardella pe Twitter. Von der Leyen a spus săptămâna trecută că executivul comunitar dispune de instrumente pe care le poate folosi dacă Italia nu reuşeşte să urmeze regulile UE sub un guvern de extremă dreapta. Tot pe Twitter a reacţionat şi lidera RN, Marine Le Pen: Poporul italian a decis să-şi ia destinul în mâini prin alegerea unui guvern suveranist şi patriotic. Felicitări pentru Giorgia Meloni şi (liderul partidului Liga) Matteo Salvini pentru că prin obţinerea acestei mari victorii s-au opus ameninţărilor unei Uniunii Europene arogante şi antidemocratice. Felicitări Giorgiei Meloni, lui Matteo Salvini şi lui Silvio Berlusconi (liderul partidului Forza Italia) pentru alegerile de astăzi! În aceste vremuri dificile, avem nevoie mai mult ca oricând de prieteni care împărtăşesc o viziune şi o abordare comune în legătură cu provocările Europei, a scris pe Twitter Balazs Orban, consilier politic al premierului ungar Viktor Orban. Liderul partidului spaniol Vox, Santiago Abascal, a opinat că Giorgia Meloni a arătat calea către o Europă mândră, liberă, a naţiunilor suverane capabile să coopereze pentru securitatea şi prosperitatea tuturor.

FdI a obţinut între 22% şi 26% din voturi, în timp ce partenerii săi de coaliţie, Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, au câştigat între 8,5% şi 12,5%, respectiv între 6 şi 8% din voturi, potrivit sondajului institutului Opinio realizat pentru televiziunea naţională RAI.

Știrea inițială:

Potrivit unor informaţii de ultimă oră, alegerile generale din Italia s-au încheiat. Conform unui exit-poll realizat pentru postul naţional de televiziune RAI, partidul de extremă dreapta condus de Giorgia Meloni a obţinut între 22 şi 26 de procente din voturile exprimate, ceea ce înseamnă că formaţiunea sa va deveni cea mai mare din Parlament.

În total: Blocul partidelor conservatoare, care include şi Liga lui Matteo Salvini şi partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, a câştigat între 41% şi 45%

O alianţă de dreapta condusă de partidul Fraţii Italiei al Giorgiei Meloni pare să fi câştigat o majoritate clară în următorul parlament, au arătat duminică sondajele la ieşirea de la urne, după ce votul s-a încheiat la alegerile naţionale italiene, transmite Reuters. Un exit poll pentru postul naţional RAI a arătat că blocul partidelor conservatoare, care include şi Liga lui Matteo Salvini şi partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, a câştigat între 41% şi 45%, suficient pentru a garanta controlul ambelor camere ale parlamentului. Rezultatele complete sunt aşteptate luni devreme.

Lidera extremei drepte, Giorgia Meloni, a susţinut recent un discurs la Milano, în care a promis să apere interesele ţării sale în faţa Uniunii Europene (UE).

"Ei spun că în Europa există îngrijorări din cauza Giorgiei Meloni. Ce se va întâmpla? Se va întâmpla că vremurile bune s-au terminat! Ce se va termina e că Italia va începe de asemenea să-şi apere interesele naţionale, la fel cum fac alţii în căutarea unor soluţii comunitare", a spus Meloni în timpul unei manifestaţii organizate duminică în faţa Domului din Milano.

VEZI ȘI: Singurul lider politic român care se bucură de rezultatul dezastruos de la alegerile din Italia. Are aceeași deviză cu Giorgia Meloni, „sperietoarea” Uniunii Europene

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel