S-a inventat injecția contraceptivă pentru pisici

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Un grup de cercetători americani crede că a găsit o metodă revoluţionară pentru a ţine sub control numărul cazurilor de pisici gestante din stradă: injecția contraceptivă.

Se estimează că din totalul pisicilor din întreaga lume doar 20% au stăpâni. Un procent îngrijorător, având în vedere că singura metodă care poate ţine sub control înmulţirea în rândul pisicilor din stradă este sterilizarea. Sterilitarea în masă, organizată sub formă de campanii anuale, este şi ea destul de costisitoare.

Procedura necesită medici veterinari cu experiență, instrumente și medicamente speciale, îngrijire postoperatorie, spaţii pentru efectuarea operaţiilor, așadar, atunci când vorbim de sute de milioane de pisici pare o cheltuială costisitoare. 

Vestea bună din această vară, potrivit CNN, este că sterilizarea ar putea fi înlocuită cu injecţii cu efect rapid, un fel de anticoncepţionale pentru pisicuţe. Totul a plecat de la o descoperire făcută de David Pépin, profesor asociat la Harvard Medical School, și colegii săi în timp ce studiau un hormon prezent în foliculii ovarieni. Atunci când au injectat un șoarece femelă cu gena care produce acest hormon, au observat că activitatea ovariană a fost stopată iar animalul a devenit complet infertil.

Se va aproba sau e periculoasă pentru animale?

Cercetătorii au aflat despre un ONG din Los Angeles care militează pentru dezvoltarea de metode contraceptive nechirurgicale pentru câini și pisici și au testat metoda lor, care, spun ei, nu alterează ADN-ul animalelor, pe mai multe pisici din cadrul unui grup ce cercetare de la Cincinnati Zoo & Botanical Garden. Cert este că la mai bine de doi ani după injecție, testele de urină au continuat să indice un nivel ridicat al hormonului în cauză și niciuna dintre pisicile tratate nu a rămas gestantă.

Chiar dacă lucrurile arată promițător, oamenii de ştiinţă spun ca va fi nevoie cel mai probabil de câțiva ani pentru ca procedura să obțină toate aprobările necesare și ca soluțiile injectabile să fie fabricate înainte de a fi disponibile în cabinetele veterinare.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel