S-a aflat de ce FBI i-a percheziționat casa lui Donald Trump. Fostul președinte al SUA ar fi ascuns documente secretizate referitoare la arme nucleare (surse)

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Începe un nou proces al lui Donald Trump, pentru viol
Începe un nou proces al lui Donald Trump, pentru viol

Agenții FBI căutau documente secretizate despre arme nucleare când au percheziționat, luni, casa lui Donald Trump, s-a raportat.

Washington Post a citat persoane familiare cu ancheta spunând că documentele privind armele nucleare se află în „tezaurul” pe care FBI îl vâna în complexul Mar-a-Lago a lui Trump. Ei nu au precizat dacă documentele clasificate se refereau la arsenalul SUA sau al unei alte țări.

Raportul a venit la câteva ore după ce procurorul general, Merrick Garland, a declarat că a autorizat personal cererea guvernului pentru un mandat de percheziție și a dezvăluit că departamentul de justiție a cerut unui tribunal din Florida ca mandatul să fie desigilat, menționând că Trump însuși a făcut publică percheziția.

Ulterior, Trump a lansat o declarație în care spunea că nu se va opune, ci mai degrabă „încurajează eliberarea imediată a acelor documente”, legate de ceea ce el a numit „raidul și spargerea neamericană, nejustificată și inutilă... Eliberați documentele acum!”

Anunțul lui Garland a stârnit o reacție furioasă a susținătorilor lui Trump, care l-au descris ca fiind motivat politic. Joi, un bărbat care a încercat să pătrundă în biroul FBI din Cincinnati a fost împușcat și ucis de poliție după ce a fugit de la fața locului.

Prezența suspectată a documentelor privind armele nucleare la Mar-a-Lago ar putea explica de ce Garland a făcut un pas atât de încărcat din punct de vedere politic, cum ar fi intrarea în casa unui fost președinte, deoarece recuperarea acestora ar fi văzută ca o prioritate de securitate națională.

Trump a fost în mod deosebit fixat de arsenalul nuclear al SUA în timp ce a fost la Casa Albă și s-a lăudat că este la curent cu informații extrem de secrete.

În vara lui 2017, el le-a spus liderilor militari americani că își dorește un arsenal comparabil cel din războiul rece, ceea ce ar fi implicat o creștere de zece ori a capacității, o cerere care l-a determinat pe secretarul de stat de atunci, Rex Tillerson, să-l descrie drept un „nenorocit”. Trump a amenințat public că va distruge atât Coreea de Nord, cât și Afganistan.

În cartea sa despre președinția lui Trump, Rage, Bob Woodward l-a citat pe fostul președinte referindu-se la arsenalul nuclear al SUA: „Avem lucruri despre care nici măcar nu ați văzut sau auzit. Avem lucruri despre care Putin și Xi nu au auzit niciodată până acum. Nu există nimeni – ceea ce avem este incredibil.”

Lui Woodward i s-a transmis ulterior că SUA au într-adevăr un nou sistem de arme nespecificat, iar oficialii au fost „surprinși” că Trump a dezvăluit acest fapt în public.

Cheryl Rofer, un chimist care a lucrat la armele nucleare la laboratorul național Los Alamos, a spus că există diferite niveluri de clasificare care se aplică diferitelor tipuri de documentație.

„Informațiile despre proiectarea armelor nucleare se numesc date restricționate și sunt „născute ca fiind clasificate”, a scris Rofer, pe Twitter. Dar ea a adăugat: „Nu există niciun motiv pentru ca un președinte să aibă informații despre proiectarea armelor nucleare.”

Printre documentele nucleare la care Trump ar fi avut acces în mod obișnuit ar fi versiunea clasificată a Nuclear Posture Review, despre capabilitățile și politicile SUA. Un consilier militar este întotdeauna aproape de președinte, alături de o servietă care conține opțiuni de atacuri nucleară, dar ar fi neobișnuit ca acele documente să fie scoase din servietă.

O altă posibilitate indicată de Rofer este că Trump și-ar fi putut păstra „biscuitul” nuclear, o bucată de plastic ca un card de credit cu codurile de identificare necesare lansării nucleare. Aceste coduri ar fi fost schimbate însă în momentul în care Biden a preluat mandatul.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel