Rușii fug de mobilizarea lui Putin. Germania, gata să-i primească pe dezertori

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
Rușii fug de mobilizarea lui Putin. Germania, gata să-i primească pe dezertori / Foto: Pixabay
Rușii fug de mobilizarea lui Putin. Germania, gata să-i primească pe dezertori / Foto: Pixabay

Germania este gata să-i primească pe dezertori ruși care fug de mobilizarea lui Putin.

Germania este gata să primească dezertori din armata rusă "ameninţaţi cu represiuni grave". Anunțul a fost făcut de către ministrul german de Interne, într-un interviu apărut joi, a doua zi după anunţul de mobilizare al rezerviştilor ruşi pentru a lupta în Ucraina, relatează Agerpres, citând AFP.

"Cei care i se opun curajos lui Putin şi se pun astfel în mare pericol pot cere azil politic în Germania", a declarat Nancy Faeser în acest interviu pentru ediţia duminicală a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cum pot primi rușii azil politicMinistrul justiţiei Marco Buschmann a făcut acelaşi demers într-o postare de miercuri pe Twitter sub hashtag-ul "mobilizare parţială", notând că aparent "mulţi ruşi îşi părăsesc ţara".

"Toţi cei care urăsc calea aleasă de Putin şi iubesc democraţia liberală sunt bineveniţi în Germania", a scris ministrul liberal.

Obţinerea azilului politic nu este totuşi ceva automat. Este vorba despre decizii individuale care sunt însoţite de un control de securitate, a reamintit ministrul de interne.

Zeci de mii de ruși au fugit deja de mobilizarea lui PutinZeci de mii de ruşi şi-au părăsit ţara după invadarea Ucrainei care a început la 24 februarie, un fenomen care pare să se fi amplificat după anunţarea, miercuri, de către liderul de la Kremlin, a unei mobilizări parţiale a rezerviştilor.

Autorităţile au afirmat că 300.000 de cetăţeni vor fi chemaţi la arme, dar numeroşi ruşi se tem de o mobilizare mult mai masivă.

De mai multe luni, Germania a primit deja 438 de opozanţi ai Kremlinului, ameninţaţi sau urmăriţi de autorităţile ruse, în special jurnalişti, a precizat Nancy Faeser.

Lavrov acuză Occidentul că înarmează Ucraina

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat joi Occidentul că înarmează Ucraina, iar astfel SUA şi Europa devin parte în conflict, relatează agenţiile EFE şi DPA.

Lavrov s-a exprimat astfel la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, unde au fost prezenţi şi omologii săi ce reprezintă principalele puteri ale lumii, inclusiv secretarul american de stat Antony Blinken, dar şi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Şeful diplomaţiei ruse nu a făcut în intervenţia sa nicio menţiune despre decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele ce participă la agresiunea începută în februarie contra Ucrainei, dar a criticat dur sprijinul militar pe care SUA, Marea Britanie şi state membre ale UE îl oferă Kievului.

Această politică presupune o participare directă a Occidentului în conflict şi îl transformă în parte a conflictului, a insistat şeful diplomaţiei ruse.

Conform acestuia, în Ucraina trupele ruse se confruntă nu doar cu formaţiunile neonaziste ale regimului de la Kiev, ci şi cu maşinăria militară a Occidentului colectiv.

Mai mult, Lavrov a acuzat Kievul de tactici teroriste, precum folosirea populaţiei civile ca scuturi umane, şi a estimat că Ucraina a devenit sub conducerea preşedintelui Volodimir Zelenski un stat complet totalitar.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel