Rusia vrea să introducă o taxă pe profiturile excepţionale ale marilor companii

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Rusia vrea să introducă o taxă pe profiturile excepţionale ale marilor companii / Photo by Dmitry Sidorov
Rusia vrea să introducă o taxă pe profiturile excepţionale ale marilor companii / Photo by Dmitry Sidorov

Rusia analizează introducerea unei taxe unice, voluntare, pe profiturile excepţionale ale marilor companii, a anunţat miercuri prim vicepremierul Andrei Belousov, după ce veniturile lunare ale ţării din petrol şi gaze au scăzut la cel mai redus nivel din 2020, transmite Reuters.

Preţul petrolului rusesc a scăzut cu aproximativ 20% de la începutul lunii decembrie, când statele occidentale au stabilit un plafon de preţ de 60 dolari pentru exporturile de petrol din Rusia. Ţiţeiul rusesc Ural se tranzacţionează în prezent la aproximativ 56 dolari per baril, faţă de un nivel de 70 dolari necesar pentru a echilibra bugetul.

Ministerul rus de Finanţe anunţa săptămâna trecută că va majora vânzările zilnice de valută pentru a acoperi deficitul, dar mulţi analişti au avertizat că sunt inevitabile majorările de taxe dacă Rusia continuă creşterea cheltuielilor militare.

"O contribuţie voluntară de la companii este analizată, o contribuţie unică. Ideea este că rezultatele financiare de anul trecut au fost foarte bune şi multe companii, în special în primul semestru al anului, au avut rezultate semnificativ mai ridicate", a declarat Andrei Belousov, citat de agenţiile ruse de presă.

Acesta a adăugat: "Aceasta nu este o majorare de taxe. Este o taxă pe profiturile excepţionale". Analizăm introducerea unei astfel de măsuri, care va fi voluntară, a explicat oficialul rus.

Dacă preţul ţiţeiului rusesc nu îşi revine în următoarele luni, deficitul bugetar al Rusiei ar putea atinge 76,5 miliarde de dolari anul acesta, sau 3,8% din PIB, avertizează analiştii de la Credit Bank of Moscow.

Deja Guvernul a majorat semnificativ povara fiscală asupra industriei de petrol şi gaze în perioada 2023-2025, cea mai mare astfel de creştere din istoria ţării.

Invadarea Ucrainei şi impunerea sancţiunilor occidentale au afectat unele sectoare ale economiei ruse. Occidentul a interzis accesul marilor bănci ruseşti la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2021, astfel că giganţii bancari ruşi Sberbank şi VTB au fost forţaţi să înceteze operaţiunile din Europa. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel