Rusia are în prezent o datorie externă istorică. Ce rămâne de făcut?

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Rusia a atins un nivel record al datoriilor externe, iar Washingtonul nu îi va extinde scutirile în privința creanțelor față de investitorii americani. 

SUA au anunțat că nu vor extinde o scutire care să permită Moscovei să plătească datoria externă investitorilor americani în dolari americani, forțând potențial Rusia să intre în neplată. Până miercuri, Departamentul de Trezorerie al SUA a acordat o scutire cheie de la sancțiuni băncii centrale a Rusiei, care i-a permis astfel să proceseze plăți către deținătorii de obligațiuni în dolari prin bănci americane și internaționale, de la caz la caz.

Acest lucru a permis Rusiei să-și îndeplinească termenele anterioare de plată ale datoriilor, deși a forțat-o să profite de rezervele de valută acumulate în urma războiului pentru a efectua plăți. Cu toate acestea, Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei a permis ca scutirea să expire miercuri, la ora 12:01, a fost anunțat într-un buletin de marți.

Rusia deține surplus de valută  

Rusia a constituit rezerve substanțiale de valută străină în ultimii ani și are fonduri pentru a plăti, așa că probabil va contesta orice declarație de neplată pe motiv că a încercat să plătească, dar a fost blocată de regimul de sancțiuni înăsprit.  

Moscova are o mulțime de termene limită pentru serviciul datoriilor în acest an, primul fiind vineri, când 100 de milioane de euro în dobândă sunt datorate pentru două obligațiuni, dintre care una necesită plata în dolari, euro, lire sterline sau franci elvețieni, în timp ce cealaltă poate fi deservită în ruble.  

Reuters și Wall Street Journal au raportat vineri că Ministerul rus de Finanțe a transferat deja fonduri pentru a efectua aceste plăți, dar alte 400 de milioane de dolari în dobândă sunt scadente la sfârșitul lunii iunie. În cazul unei plăți ratate, Rusia se va confrunta cu o perioadă de grație de 30 de zile înainte de a fi probabil declarată în neplată.

Rusia nu a intrat în situație de neplată pentru datoria în valută străină de la revoluția bolșevică din 1917.

Rusia încă câștigă din exportul de energie

EIU anticipează un război fierbinte pe tot parcursul anului și un conflict prelungit ulterior, deoarece Rusia și Occidentul încearcă să reconfigureze lanțurile de aprovizionare pentru a se adapta la noul regim de sancțiuni, mai degrabă decât să caute modalități de a-i pune capăt războiului.

Rusia atrage în continuare cantități substanțiale de numerar din exporturile de energie și încearcă să forțeze importatorii europeni să plătească petrol și gaze în ruble pentru a devia sancțiunile.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel